Први камион из централне Србије ушао на КиМ

ЈАРИЊЕ: Први камион са робом из централне Србије управо је ушао на Косово и Метохију, јавља Косово онлајн.
k
Фото: Tanjug/Z.Mišić, ilustracija

Возач првог камиона, Вукашин Вукашиновић из Пријепоља, који је у транзиту кроз КиМ, рекао је за Косово онлајн да је на прелазу Јариње чекао више од 12 сати и да им је након одлуке косовске владе о укидању мера реципроцитета речено да им више није потребна најава за камионе који је издавао косовски официр за везу у Београду.

Вукашиновић је навео да на улазак на КиМ чека још неколико камиона и да се возачи надају да ће одлука о укидању мера реципроцитета значити и нормализацију теретног саобраћаја.

Влада новог косовског премијера Авдулаха Хотија поништила је данас одлуке којима је изречена мера реципроцитета за робу из Србије.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је поводом одлуке Приштине да укине таксу на робу из Србије да је добро да се укину све трговинске забране између Београда и Приштине.

Председник Косова Хашим Тачи поздравио је одлуку Хотијеве владе да укине меру реципроцитета према Србији. Према његовим речима, Србија је искористила ту меру као изговор да блокира дијалог за нормализацију односа између Косова и Србије.

Сада се међународни притисак мора усмерити на Србију да би се наставио дијалог без губљења времена, дијалог који се мора завршити узајамним признањем двеју земаља, поручио је Тачи.

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак поздравио је одлуку нове владе у Приштини да укине мере реципроцитета које је увела влада Аљбина Куртија, наводи Косово онлајн.

Брзо уклањање препрека за наставак дијалога коме посредује ЕУ показује јасну посвећеност Косова да се без одлагања врати за преговарачки сто, оценио је Лајчак.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић оценио је да је данашња исправна одлука о укидању забране трговине одавно морала да буде донета и додао да је “велика, немерљива штета већ свима нанета двогодишњом блокадом од стране неодговорних представника привремених институција самоуправе у Приштини”.

EUR/RSD 117.5885
Најновије вести