Програмом Ексченџ 5, Србији из ЕУ 4,75 милиона евра

БЕОГРАД: У оквиру програма Ексченџ 5, који је реализован од априла 2017. до почетка јула ове године, Европска унија (ЕУ) је Србији донирала 4,75 милиона евра, речено је на данашњој завршној конференцији овог програма.
Танјуг/Д. Кујунџић
Фото: Танјуг/Д. Кујунџић

Од укупне суме 4,45 милиона евра је из доприноса ЕУ, од чега су три милиона евра из фонда за имплементацију локалних пројеката кроз грант шему за управљање имовином а 1,45 милиона евра је вредност директног гранта подршке реализацији управљања имовином као и планирању и буџетирању.

Преосталих 0,3 милиона евра представља суфинансирање јединица локалне самоуправе у оквиру грант шеме.

Сам програм Ексченџ представља једну од најдуготрајнијих акција подршке ЕУ локалној самоуправи у Србији.

Како је на данашној конференцији рекао генерални секретар Сталне конференције градова и општина Ђорђе Станичић, кроз пет фаза програма, које се спроводе од 2004. године, Европска унија је у Србију уложила више од 33 милиона евра.

Ове паре су, према његовим речима, утрошене на прави начин и мало је локалних самоуправа које нису биле укључене у неки од пројеката.

Програм спроводи Министарство државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) у сарадњи са Министарством финансија, односно његовим Сектором за уговарање и финансирање програма из средстава ЕУ и Сталном конференцијом градова и општина, Савезом градова и општина Србије (СКГО) као имплементационим партнером.

Помоћник министра државне управе и локалне самоуправе Саша Могић је на конференцији истакао да је МДУЛС поносно на реализацију овог пројекта, поготову што су околности за његово остваривање биле више него ванредне.

Нагласио је да је пројекат искоришћен да би се ојачали финансијски, организациони и технички капацитети локалној самоуправи, да би се подигле компетенције запослених и оне усмериле ка добробити грађана.

"Пројекат је помогао бројним градовима и општинама како да попишу своју имовину, да покрену поступке за упис права својине и они су у примењујући научене процедуре некада пописали и имовину, за коју се деценијама није знало чија је", рекао је Могић и додао да им је учесхе у овим пројектима помогло да боље планирају активности, утврђују буџете, да знају одакле могу да приходују и одреде на шта ће да утроше та средстсва.

"Један од најважнијих резултата пројекта јесте и стварање базе обучених службеника, јер је у оквиру програма реализовано неколико кругова обуке за управљање имовином намењених свим јединицама локалне самоуправе. Последње су се одвијале у веома сложеним условима пандемије али је за похвалу информација да је 2020. године 179 полазника стекло услов за добијање сертификата у области управљања јавном својином", нагласио је помоћник министра државне управе и локалне самоуправе Саша Могић.

Када је реч о другој компоненти, односно подршци за планирање и буџетирање на локалу, према најновијим подацима за ову годину, програмске информације исказује 87 одсто општина и градова у Србији, што је скоро дупло више у односу на полазно мерење за буддзете из 2015 године.

Шеф сектора за сарадњу Делегације ЕУ у Србији Ингве Енгстром је најавио да се планира и пета фаза овог пројекта и нагласио да стандардне реформе морају да се спроводе на локалном нивоу.

Истакао је да ЕУ у приступању овој заједници, регионалном политиком помаже оним деловима који нису довољно развијени.

"Стална конференција градова и општина, са својом мрежом, нам је важан партнер у сарадњи са локалним самоуправама а два елемента овог програма, управљање имовином и планирање су кључна за најбоље коришћење средстава", рекао је Енгстром.

Помоћник министра за европске интеграције Душан Чаркић је истакао да сада предстоји рад на шестом програму.

"Овакви пројекти су од велике важности пре свега за решавање имовинско-правних односа, ради оснаживања локалних капацитета како би могли да самостално управљају пројектима и помогну свима нама да приђемо ЕУ и унапредимо системе који функционишу у нашој земљи", рекао је Чаркић.

Додао је да је зато Министарство за европске имтеграције почело реорганизацију и пре неколико месеци основало нови сегмент који ће се бавити зеленом агендом и циљевима одрживог развоја.

Његов главни фокус је усмерен на циљеве одрживог развоја и подршку локалним самоуправама а врата Министарства за европске интеграције су према Чаркићевим речима увек отворена за локалне самоуправе.

У оквиру прве компоненте програма односно управљања имовином, спроведена је грант шема, односно додељивање бесповратних средстава за 18 пројеката у 48 јединица локалне самоуправе а у оквиру друге компоненте, 12 изабраних општина и градова добило је подршку за унапредење буџетирања и повезивања са оквирима развојног планирања.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести