Привреда заинтересована да производи струју за своје потребе

БЕОГРАД: За само неколико месеци, колико је прошло од доношења прописа, 206 домаћинстава и 27 привредних субјеката у Србији стекло је статус купца - произвођача електричне енергије, док је 96 привредних субјеката и 262 домаћинства поднело захтев за тај статус.
14-solarni paneli
Фото: Дневник (С. Ковач)

Ово је данас рекла Вера Ражнатовић, саветник у Удружењу за енергетику ПКС на једној од радионица за представнике пословне заједнице које у оквиру "Better Energy" пројекта ПКС организује у сарадњи са УСАИД.

Она је подсетила да је за привреду изузетно важно шзо је заокружена подзаконска регулатива за стицање статуса купца произвођача, јер, како је рекла, предузећа тиме добијају могућност да изграде електране на обновљиве изворе енергије (ОИЕ) за сопствене потребе потрошње, а вишак енергије предају у мрежу.

Према њеним речима, инвестицијом у електрану за сопствене потребе, фирме остварују дугорочну предвидивост цене, што им обезбеђује стабилно пословање, које не могу угрозити поремећаји на отвореном тржишту електричне енергије.

То је, истакла је она, посебно значајно у кризним ситуацијама попут енергетске кризе са краја прошле и почетка ове године.

Ражнатовић је нагласила да се инвестирањем у обновљиве изворе енергије, применом мера за унапређење енергетске ефикасности и уштедом енергије додатно доприноси енергетској стабилности државе и целокупног друштва.

Смањује се и потреба за увозом електричне енергије, рационализују трошкови и повећава енергетска ефикасност, али доприноси и заштити зивотне средине, смањењу емисија штетних гасова са ефектом стаклене баште.

Консултант за регулаторни оквир у енергетици УСАИД-овог пројекта „Better Energy“ у Србији Слободан Ружић је навео да је Србија у фебруару усвојила законску регулативу која се односи на потрошаче и да ће наставити да прилагођава свој правни и регулаторни режим у наредних пар година, како би проширила могућност за будућа улагања.

Истакао је да је Беттер Енергy разматрао досадашњу имплементацију и могућности за домаћинства и предузећа, како би остварила највећу корист од чистог извора енергије.

Према његовим речима, мали произвођачи обновљиве енергије играју важну улогу у смањењу потражње за такозваном загађујућом енергијом и утичу на целокупну енергетску безбедност земље.

Ружић је казао да је један од најважнијих циљева овог пројекта масовни и брзи продор купца-произвођача у електро систем Србије и понудио подршку у примени постојећих регулатива и прописа, као и у циљу поједностављења и побољшавања постојеће регулативе о потрошачима.

Експерти УСАИД-овог “Better Energy“ пројекта у Србији су на јучерашњим и данашњим радионицама у Суботици и Сомбору на тему „Производња електричне енергије из обновљивих извора енергије за сопствене потребе у привреди", представили могућности за инвеститоре, за финансирање пројеката у овој области, законски оквир и економску рачуницу изградње соларних електрана.

Учесници радионица имали су прилику да се упознају са најбољим примерима реализације пројеката.

УСАИД-ов пројекат “Better Energy” је петогодишњи пројекат који настоји да побољша енергетску ефикасност у јавним комуналним предузећима и стамбеним зградама, као и да подржи мале ОИЕ.

Ове активности би требало да помогну Србији у смањењу зависности од фосилних горива кроз спровођење пилот пројекта у погледу унапређивања ефикасности система даљинског грејања у целој земљи.

EUR/RSD 117.2860
Најновије вести