Потрошња грађана у САД скочила, приходи им пали

ВАШИНГТОН: Потрошња грађана САД снажно се опоравила у мају, али је, по оцени Ројтерса, мало вероватно да ће се тај тренд одржати.
e
Фото: Pixabay.com

Према британској агенцији, очекује се, наиме, да ће приходи америчких домаћинстава, који су већ мањи, додатно пасти пошто ће милиони људи остати без накнада за незапосленост почев од следећег месеца.

Министарство за трговину САД саопштило је данас да је потрошња становништва, која чини више од две трећине америчке економске активности, скочила за 8,2 посто прошлог месеца. То је највећи раст од 1959, када је држава почела да евидентира те податке.

Потрошња Американаца је у априлу "потонула" за 12,6 процената, али су потрошачи у мају више него обично куповали моторна возила и производе за рекреацију, а такође су више трошили на здравље, ресторане, хотеле и мотеле.

Међутим, њихови лични приходи су пали за 4,2 процента у мају, што је највише од јануара 2013, након рекордног скока у априлу за 10,8 одсто, када им је влада поделила чекове с једнократном помоћи од 1.200 долара и повећала накнаде за незапослене како би ублажила тешкоће изазване пандемијом.

Те исплате су биле део историјски највећег фискалног пакета мера америчке владе за подршку привреди и грађанима, вредног готово три билиона долара.

Прошломесечни пад прихода је последица смањење социјалних давања државе која се односе на пандемију. Влада ће 31. јула престати да исплаћује недељне накнаде увећане за 600 долара.

Раст мајске потрошње становништва финансиран је из штедње, што је оборило стопу штедње на и даље високих 23,2 посто са рекордног нивоа од 32,2 процента у априлу.

Инфлација у САД је остала слаба прошлог месеца, при чему је индекс цена за личну потрошњу (ПЦЕ) без цена хране и енергената склизнуо за 0,1 проценат након пада од 0,4 одсто у априлу. На годишњем нивоу, базна инфлација у САД је порасла у мају 1,0 проценат, исто као у априлу.

EUR/RSD 117.5804
Најновије вести