Поповић-Мантуров: Јачање енергетске сарадње Русије и Србије

МОСКВА: Министар у Влади Републике Србије и копредседник Међувладиног комитета за сарадњу с Русијом Ненад Поповић и заменик председника Владе и министар индустрије и трговине Руске Федерације Денис Мантуров разговарали су у Москви о могућностима додатног унапређења сарадње у области енергетике и обезбеђивању још повољнијих услова, од већ постојећих, за снабдевање Србије гасом и другим енергентима.
p
Фото: Tanjug/Aleksandar Radovanović

Министри су уверени да ће сарадња две земље у енергетици, у блиској будућности, бити још снажнија и боља, саопштио је Кабинет министра за иновације и технолошки развој Ненада Поповића.

На састанку је изражено задовољство због високог степена развијености билатералних односа Србије и Русије на свим пољима.

Поповић је навео да су одлични политички односи две земље, као и блиски лични односи председника Александра Вучића и Владимира Путина, гарант развоја најбоље економске и привредне сарадње Србије и Русије, што је резултирало најповољнијом ценом гаса за Србију, која омогућава Србији да зиму дочека спремнија него друге земље у Европи, а њеној привреди обезбеђује довољно гаса за нормално функционисање.

Русија је најзначајнији партнер Србије у очувању њене енергетске стабилности. Најповољнија цена гаса за Србију, на чему смо захвални Руској Федерацији, показатељ је да је Русији у интересу суверена и економски снажна Србија, посебно је истакао Поповић.

У структури увоза за период јануар - јул 2022. године, Русија је са 671,3 милиона долара на првом месту по вредности увоза нафте, док је вредност увезеног природног гаса достигла ниво од 475,4 милиона долара, што представља раст од 90,39% у односу на исти период прошле године.

Током сусрета, разговарано је и о трговинској размени између две земље у условима тренутне политичке кризе у Европи, при чему је акценат стављен на конкретне проблеме са којим се суочавају привредници.

Истакнуто је да је спољнотрговинска размена Србије и Русије током 2021. године износила 2,8 милијарди долара, што је раст од 13% у односу на 2020. годину.

Извоз Србије у Русију је износио близу милијарду долара, а вредност увоза из Русије у Србију 1,8 милијарди долара. Овакав развој трговинских односа резултирао је тиме да Русија постане 4. спољнотрговински партнер Србије, нагласио је Поповић.

Током 2022. године, настављен је тренд раста. У периоду од јануара до јула, спољнотрговинска размена две земље износила је 2,4 милијарди долара, што представља повећање од чак 56,94% у односу на исти период 2021. године.

Поповић се захвалио Руској Федерацији на подршци коју пружа Србији у вези са очувањем њеног територијалног интегритета и суверенитета по питању Косова и Метохије, као и на томе што са великом пажњом прати тренутну ситуацију на Косову и Метохији и поновио став Владе Републике Србије да Србија неће уводити санкције Русији, наведено је у саопштењу.

EUR/RSD 117.2860
Најновије вести