Почиње сезона царинских аукција, од "најки" до Крајслера

БЕОГРАД: У царинским складиштима широм Србије сутра почиње сезона аукција заплењене робе са граничних прелаза, али и путева у нашој земљи, кажу за Танјуг у Управи царина. 
U carinskim skladištima širom Srbije sutra počinje sezona aukcija zaplenjene robe Foto: Tanjug/video
Фото: Управа царина

Тренутно се ради и на изради апликације преко које ће моћи да се купује одузета роба, а план је да апликација проради у другој половини ове године.Аутомобили, мотори, луксузни чамци, али и хиљаде различитих предмета попут телевизора, цигарета и гардеробе налази се у специјалним магацинима широм Србије.

На простору царинарнице Београд на Бежанијској коси чува се, међу стотинама других аутомобила, и луксузни "Крајслер", међутим, овај ауто се налази на потерници Интерпола.Неки од ових аутомобила и мотора годинама, под отвореним небом, чекају купца, а прва следећа прилика да им се пронађе власник биће 5. априла, за када је заказана јавна лицитација на Бежанијској коси.

Царински службеник у овој царинарници Божидар Ђурић објашњава како тече поступак, од провере сумњивог возила и путника, заплене, до одлуке суда да одузета роба иде на добош.

"Кад се изврши заплена, странка добије потврду о одузетим предметима и роба се смешта у сабирни центар Царинарнице Београд на Бежанијској коси у магацин отвореног и затвореног дела где је под надзором".Обзиром да поступци пред судовима трају годинама, и "одузета роба чека" да се цео случај заврши и, или врати власнику или нађе новог на јавној лицитацији.

Коначну одлуку о судбини робе доноси суд, који налаже како ће се са њом даље поступати, а приходи остварени од продаје царинске робе на лицитацијама сливају се у државну касу.Уколико, на пример, шверцована гардероба, фармерице, јакне, патике, мајице, копије познатих брендова, не пронађу новог власника, уништавају се.

"Царинарница Београд је прошле године имала седам јавних лицитација царинске робе и четири лицитације заплењених возила и робе", подсећа Ђурић.

Каже и да је у току поступак израде апликације за е-продају царинске робе, а циљ израде ове апликације је да се заинтересованима омогући да лицитирају "из фотеље", а држава увећа приходе у својој каси.Управа царина је за последње три године у државни буџет уплатила више од 2,5 милиона евра остварених путем јавних лицитација, кажу надлежни. 

EUR/RSD 117.4966
Најновије вести