Почетак асфалтирања дела пута Нови Београд Сурчин

БЕОГРАД: Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић изјавио је данас, после обиласка радова на путу који ће спојити Нови Београд са Сурчином и ауто-путом Милош Велики, да је у последњих 20 дана направљен велики прогрес у радовима и изразио очекивање да ће деоница од 7,9 километара бити готова у наредним месецима.
tomislav momirovic, Dnevnik/Slobodan Šušnjević
Фото: Дневник/С. Шушњевић

“Ушли смо у фазу када морамо да радимо у две смене. Људи су се максимално мобилисали, сви смо ставили све погоне на максималан ниво и полако улазимо у завршницу радова”, рекао је Момировић.

Он је упозорио да са експропријацијом постоји озбиљан проблем у реализацији овог, али и неких других радова на саобраћајној инфраструктури.

“То је проблем људи који не само да су незадовољни понуђеним ценама, него физички блокирају радове, што је потпуно неприхватљиво. Ми ове путеве градимо за наше грађане, предуслов су за нове инвестиције и даљу раст плата и пензија”, нагласио је Момировић.

Министар је додао како није председник Александар Вучић покренуо изградњу свих коридора због власти, него да би наши људи и њихова деца имали потпуно другачијуи перспективу.

“Ми данас упркос кризи у Европи, упркос рату и невиђеној мобилизацији војних снага на територији нашег континента, нисмо одустали ни од једног стратешки важног пројекта”, истакао је Момировић и подсетио да се гради 10 ауто-путева и брзих саобраћајница.

Рекао је како “пет људи” блокира радове и прави велику штету држзави.

“Људи инструирани од одређених адвоката блокирају најважније државне пројекте који су носилац економског раста, који нас у физичком смислу проближавају ЕУ. Ми морамо да нађемо решење за то”, закључио је Момировић.

Позвао је грађане да буду партнери својој држави и да јој помогну, а да нађу други начин да зараде.

Момировић је навео да на неколико коридора петнаестак људи блокира радове, али и експоатацију камена и шљунка намењиних изградњи путева, што ствара велике проблем који ће морати да буду решени.

Момировић је данас обишао поддеоницу 1 на путу од Новог Београда до Сурчина, где су у току припремни радови за асфалтирање које је планирано да почне у петак.

Радови се изводе на читавој деоници пута, осим на поддеоници 2 на самом почетку пута, дугој 500 метара која обухвата и кружни ток на Новом Београду.

Пут који је профила ауто-пута пројектован је за брзоне до 80 километара на час.

Вредност уговора је 58,08 милионе евра, финансира се из буџета Србије, а извођач је Чајна комјуникејшн констракшн компани.

EUR/RSD 117.2860
Најновије вести