Пљеваљски рудник извозиће Србији 500 тона угља дневно

БЕОГРАД: Рудник угља Пљевља и Електропривреда Србије успоставили су сарадњу која подразумева испоруку Србији око 500 тона угља дневно, потврђено је Танјугу у ЕПС-у.
rudari, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Договор су на састанку у Београду, 31. марта, постигли в.д. директора ЕПС-а Мирослав Томашевић и извршни директор Рудника угља Пљевља Милан Лекић.

Калоријска вриједност угља за коју је ЕПС заинтересован креће се од 7.500 до 8.000 кЈ/кг, преноси ЦдМ.

Када је реч о цени и транспорту, те категорије биће званично дефинисане у наредном периоду.

Извршни директор Лекић је рекао да цена свакако неће бити мања у односу на постојећу цену по којој се угаљ дистрибуира Термоелектрани Пљевља (ТЕП), иако је реч о угљу мањег квалитета у односу на онај који се испоручује ТЕП, те да ће трошкови транспорта у потпуности пасти на терет ЕПС-а.

"Током ове календарске године начелно је договорено да се испоручи око 300.000 тона угља, са тенденцијом да та количина убудуће буде повећана. Договорено је да Рудник угља Пљевља у наредном периоду формира цену и да се подробније дефинишу сви елементи сарадње. Према одређеним претпоставкама, у плану је да се на дневном нивоу испоручује око 500 тона угља", навео је Лекић.

Како је додао, трошкови транспорта према Пријепољу или Лазаревцу, у зависности од дефинитивне одлуке где ће бити дистрибуиран угаљ, биће у потпуности покривени од стране ЕПС-а.

EUR/RSD 117.4618
Најновије вести