Пакт САД и Пољске за обустављање Северног тока 2

ВАШИНГТОН/МОСКВА: Амерички председник Доналд Трамп и његов пољски колега Анджеј Дуда назвали су руски гасовод "Северни ток 2", који треба да допрема гас до Немачке, "претњом" по европску енергетску безбедност.
severni tok 2 you tube
Фото: Youtube Printscreen

Према саопштењу Беле куће, двојица лидера су током састанка дискутовали и о могућности обустављања спровођења тог пројекта, преноси РТ.

Они неће моћи да спрече пројекат, али покушаће да успоре изградњу. Мислим, међутим, да Западна Европа то неће прихватити, посебно Немачка, која је заинтересована за руски гас, изјавио је Владимир Џабаров, заменик шефа Комитета Савета Руске Федерације за међународне послове.

Пољска је постала "америчка марионета и нема сопствену политику, већ само понавља речи свог старијег брата", додао је Џабаров.

Он је за РТ рекао и да САД и Пољска немају капацитет да спрече реализацију тог пројекта, који је неопходан да би се задовољиле енергетске потребе Европе.

Стручњак Међународног института за хуманитарна и политичка истраживања Владимир Брутер каже да је Пољска постала земља која “игра” по налогу Вашингтона и да је заинтересована за поделу Европе.

Пољска државна енергетска компанија ПГНиГ је раније овог месеца саопштила да неће продужити уговор о снабдевању гасом са руским Гаспромом након 2022. године. Према речима шефа ПГНиГ-а Петера Возњака, руски гас је прецењен.

У складу са актуелним уговором, Пољска може примити 10,2 милијарде кубних метара гаса годишње, који се испоручује гасоводом Јамал преко територије Белорусије.

EUR/RSD 117.5725
Најновије вести