Отворен 3. Сајам саобраћаја у Новом Саду 

Трећи сајам саобраћаја под називом TRAFFIC SOLUTIONS EXPO 2019. отворен је данас на Новосадском сајму.
sajam saobracaja1
Фото: Sa prošlogodišnjeg Sajma saobraćaja/Grad Novi Sad

Поред излагачког дела манифестације, током три сајамска дана, од 16. до 18. октобра, на програму ће бити панел-дискусије, округли столови, трибине и презентације, са циљем да се што ефикасније повежу представници локалних самоуправа и привреде, применом различитих решења за унапређење саобраћаја.

Циљ Сајма, који се и ове године бави стручним и тржишно оријентисаним темама, јесте стварање пословне платформе која обједињује инвеститоре, ресорне институције и организације и доносиоце одлука на националном и локалном нивоу са привредним сектором, с обзиром на то да област путне привреде бележи сталан раст.

Поред Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај, подршку Сајму су пружили Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије и Град Нови Сад.

Покрајински секретар Ненад Грбић обратио се присутнима као учесник отварајући панел-дискусије на тему инвестиција у саобраћају и нискоградњи у Републици Србији и региону. Он је истакао значај саобраћаја за развој економије и друштва у целини, будући да је у тој привредној грани запослено око 120.000 људи и да послује чак 32.000 предузећа. Грбић је додао да на територији АП Војводине доминира друмски саобраћај са 80 одсто у превозу робе и чак 90 одсто у превозу путника.

,,Саобраћај је веома значајан за привлачење директних страних инвестиција. Битна ставка јесте формирање цене, односно зависних трошкова, који у нашој земљи због конкурентности и лошије саобраћајне инфраструктуре, чине и до 30 одсто. Републичка и Покрајинска влада унапређују водени саобраћај, превасходно лучку инфраструктуру, а у току је и изградња брзе двоколосечне пруге између Београда и Будимпеште. У покрајини се спроводи неколико ИПА прекограничних пројеката, пре свега на Бегеју и Тиси у изградњи преводница, као и сидришног пристаништа у Зрењанину, а спроводи се и пројекат чији смо носилац, а то је израда техничке документације за пругу Суботица–Баја“, рекао је секретар Грбић.

Сајам саобраћаја, усклађен са циљевима Новосадског сајма с обзиром на то да је генератор развоја привреде, превасходно је намењен стручној јавности у области саобраћаја и транспорта, као и доносиоцима одлука, представницима међународних и домаћих организација и фондова који инвестирају у саобраћајну инфраструктуру, образовним установама и струковним организацијама, те широј друштвеној јавности, како би се што потпуније сагледали проблеми и изазови унутар ове и сродних области.

Излагачи на овогодишњем Сајму саобраћаја су произвођачи, увозници и пружаоци различитих услуга из свих видова саобраћаја, а у оквиру разних излагачких области, попут планова развоја у саобраћају, саобраћајног инжењеринга, изградње и одржавања саобраћајне инфраструктуре, механизације, сигнализације, логистике  и сл.

Посебан акценат је у стручној јавности стављен и на системе и опрему за пројектовање, управљање, мерење, праћење и контролу саобраћаја, планирање и организацију превоза, возила и пратеће опреме, стручну едукацију и осигурање путника, робе, возила и опреме у саобраћају.  

Сајам саобраћаја се одржава у Конгресном центру Мастер Новосадског сајма, а улаз за све посетиоце је бесплатан.

Најављен је и Четврти сајам саобраћаја, који ће бити одржан од 14. до 16. октобра 2020. године.

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести