НЛБ банка јача позицију у региону

БЕОГРАД: Продаја Комерцијалне банке а.д. Београд словеначкој Новој љубљанској банци (НЛБ), за коју медији наводе да је "готова ствар", значајно ће ојачати улогу НЛБ банке у региону, објављено је у анализи на порталу банкар.рс.
nlb banka
Фото: Ilustracija

За НЛБ банку њен први човек Блаж Бродњак каже да је једина међународна финансијска групација присутна на свим тржиштима бивше Југославије.

Куповином нешто више од 83 одсто акција београдске Комерцијалне банке, НЛБ банка на овај начин потврђује своје намере за даљу регионалну експанзију, о којој је и нескривено говорила.

Не само да ће НЛБ ојачати своје позиције у Србији, где је Комерцијална банка трећа банка по снази, него ће проширити утицај у региону будући да ће у пакету преузети и подружнице српске банке у другим земљама, пре свега у Црној Гори и БиХ.

На тржишту Србије НЛБ банка има своју подружницу - НЛБ Београд, која спада у ред мањих банака.

Чињеница да је знатно више понудила новца за Комерцијалну банку од других кандидата, очито говори да је НЛБ банка имала јаку жељу да зграби прилику која јој се пружила кроз приватизацију Комерцијалне банке, наводи се у анализи.

Словеначка НЛБ банка купује Комерцијалну банку у јако добром стању, због чега многи у Србији жале што ће прећи у стране руке (попут гувернерке Народне банке Србије Јоргованке Табаковић, која је више пута истицала став против ове приватизације).

Иначе, Комерцијална банка је прошле године остварила историјски рекордан профит од око 74 милиона евра. Банка држи око 11 одсто тржишта у Србији, а по висини активе је трећа по величини банка у земљи, и запошљава око 2.700 радника.

Куповином Комерцијалне банке НЛБ ће ући у трку за водеће место на тржишту Србије, где су по тржишном уделу највеће банке Банка Интеза и Уникредит Банк Србија.

Према писању медија, очекује се да у наредних неколико дана Влада Србије прихвати овај договор, па се ускоро очејкује и потписивање уговора о продаји. Медији спекулишу да ће Комерцијална банка бити продата по цени од 450 до 500 милиона евра.

EUR/RSD 117.5054
Најновије вести