Неликвидност банке Силицијумске долине неће угрозити домаће стартапе

БЕОГРАД: Затворена банка Силицијумске долине (СВБ) нашла се у проблему неликвидности пошто је велики број њених корисника у току прошле недеље покушао да дође до средстава, каже директор иницијативе "Дигитална Србија" Небојша Бјелотомић и додаје да домаћи стартапи нису у великој мери имали контакте са америчким високоризичним фондовима, те да неће бити угрожени.
YT
Фото: Youtube Printscreen

Са друге стране, европски стартапи који су добили новац из америчких фондова биће изложени тренутном проблему, очекује Бјелотомић.

Бјелотомић је рекао Танјугу да у домаће стартапе највише инвестирају  европски фондови,  те да овај потрес у САД неће утицати на домаћи стартап екосистем.

"СВБ је од самог свог оснивања имала бизнис модел који се заснивао на сарадњи са стартапима, а у последњих неколико година због великог прилива новца кроз стартапе банка је повећала своје депозите", рекао је Бјелотомић Танјугу.

Са обзиром да су у последњих годину и по дана стартапи у Америци имали проблем да дођу до финансирања, Бјелотомић каже да су они у великој мери почели да троше своје депозите, што је довело до тога да се ова банка нађе у проблему неликвидности.

 "Количина новца која је потребна стартапима у Америци до које не могу да дођу је почела да се шири и на банкарски сектор и то је негативан ефекат, а позитивно у свему томе је то што смо на основу овога закључили да су стартапи битни за целокупну економију САД", каже Бјелотомић.

Он сматра да то потврђује и чињеница да је гувернер Федералних резерви САД изјавио да ће сви депозити бити обезбеђени, не само они осигурани до 250.000 долара.

"Ово је битно за целокупан стартап систем у Америци. Немогућност да дођу до овог новца би вероватно довело до гашења великог броја стартапа у Америци", каже директор "Дигиталне Србије".

СВБ је највећа банка која је пропала од 2008. године, када је дошло до светске економске кризе.

Пропаст СВБ је изазвала потресе у технолошкој индустрији због могућег утицаја који би могла да има на посао, док су неке фирме рекле за ББЦ да би могле да пропадну ако им депозити нису осигурани.

Банка Силицијумске долине је била главни кредитор информативно-технолошких фирми у САД од осамдесетих година 20. века.

EUR/RSD 117.2728
Најновије вести