Недимовић: Имаћемо пшенице за две и по Србије, али опрез са извозом

БЕОГРАД: Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић изјавио је данас да ће жетва пшенице почети за десетак дана и да очекује род од три милиона тона, што је двоструко више него што Србији треба, али је додао да ће мере контроле извоза остати на снази.
zetva psenica
Фото: Dnevnik (Filip Bakić), ilustracija

"Ми произведемо два, два и по пута више пшенице него што нам је неопходно, али шта сад треба да због велике тражње за извозом останемо без пшенице и брашна у Србији. То би била катастрофа. Наша производња је довољна за цео Балкан. Србија потроши 1,3 до 1,5 милиона тона за све што јој је неопходно. Ако вам кажем да ћемо имати до 3,2 милиона тона са прелазним залихама, имаћемо за две и по Србије следеће године пшенице, али морамо бити будни", рекао је Недимовић за РТС.

Он је оповргао тврдње да је тренутно 900.000 тона пшенице старог рода у силосима и навео да су залихе до 500.000 тона.

Недимовић је истакао да је Влада Србије у четвртак донела одлуку о тромесечним квотама за извоз пшенице, због лакшег планирања логистике.

Он је навео да су велики захтеви за извоз ове житарице и да је једна арапска земља тражила да јој у једној испоруци извезвеземо 240.000 тона. "То је пола онога што имамо до нове жетве. Одговорили смо да прво видимо колика нам је нова производња. Постоје ове квоте, могу да се уклапају", рекао је Недимовић.

Министар пољопривреде је навео да су трошкови производње пшенице ове године повећани за 60 до 70 процената, али и да је зарада знатно већа.

"На продуктној берзи у Новом Саду је у петак килограм пшенице коштао 38 динара, а прошле године је цена у жетви била 21 динар. На принос од пет тона по хектару, а биће и виши нарочито у Војводини, профит неће бити мањи од 800 евра, а то је скоро два пута више него прошле године. То је профит код оних који имају своју земљу, а ако се узима у закуп, онда тај профит пада", реако је Недимовић.

Он је оценио да је и овогодишња откупна цена малина добра, јер се у ваљевском и шабачком крају, где је прво почела берба овог воћа, плаћа 600 динара за килограм, али је проблем недостатак берача.

"Имамо 20.000 хектара под малињацима у Србији, нама 97 одсто малина оде у извоз, а највише у Француску и Немачку. Прошле године смо извезли воћа за 824 милиона евра", рекао је Недимовић.

Министар је најавио да ће сутра или прекосутра почети поправка атарских путева ка малињацима у Ивањичком крају и другим деловима Србије, где су невреме и град однели ту инфраструктуру.

Недимовић је изнео да је извоз воћа у Русију стабилизован, мада су трошкови транспорта знатно повећани.

"Јагоде смо извезли више у последњих месец дана него у истом периоду прошле године када није било рата. Отворили смо нове тачке, идемо преко Турске, преко балтичких земаља и све то функционише много боље него у марту и априлу. Отклоњен је и проблем извоза јабука у Русију, али је проблем логистика, јер је транспорт једног контејнера воћа коштао 4.000 евра, а сада кошта 11.000 евра, а немате шта да вратите", рекао је Недимовић.

За 90.000 тона пшенице Влада издваја 3,6 милијарди динара

Влада Србије усмерила је 3,6 милијарди динара за набавку додатних 90.000 тона меркантилне пшенице, наводи се у решењу објављеном у Службеном гласнику.

Средства су обезбеђена кроз текућу буџетску резерву а одобрена су Републичкој дирекцији за робне резерве.

У Решењу донетом 16. јуна наводи се да је реч о обезбеђивању недостајућих средстава те да ће се о извршењу старати Министарство финансија.

EUR/RSD 117.2745
Најновије вести