НБС: Додатна девизна своп аукција-подршка динарској ликвидности

БЕОГРАД:  Народна банка Србије ће у понедељак, 23. марта, организовати додатну девизну своп аукцију за обезбеђење динарске ликвидности банкарском сектору на рок од три месеца, по повољној динарској каматној стопи од 0,85 одсто.
nbs Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Ова девизна своп аукција куповине девиза (евра) за динаре организује се ради подршке домаћем финансијском систему и домаћој економији у условима ширења вируса корона (КОВИД-19).

Централна банка истиче да ни динарска ни девизна ликвидност домаћег банкарског сектора нису угрожене и да постоје довољне резерве (вишкови) ликвидности за нормално функционисање финансијског система.

"Одлука о организовању додатне своп аукције куповине девиза има за циљ додатну подршку домаћем финансијском систему и укупним економским токовима и донета је у склопу мера које Народна банка Србије спроводи у условима ванредног стања у Републици Србији услед ширења вируса КОВИД-19", кажу у Народној банци.

Девизне своп аукције представљају регуларни инструмент који Народној банци Србије стоји на располагању за регулисање динарске и девизне ликвидности банкарског сектора.

Додатне своп аукције куповине девиза за динаре, које је НБС организовала у првој половини 2019. године, показале су се изузетно успешним и допринеле су одржавању стабилности на новчаном тржишту у условима привременог смањења вишкова динарске ликвидности, наводи се у саопштењу НБС.

"Народна банка Србије, као и до сада, свакодневно детаљно прати ликвидност банкарског сектора и кретања на финансијском тржишту и спремна је да у случају потребе настави да организује додатне своп аукције девиза, као и да употреби све остале инструменте који јој стоје на располагању како би обезбедила наставак несметаног функционисања домаћег финансијског система у амбијенту повећане неизвесности и ризика условљених ширењем вируса КОВИД-19".

EUR/RSD 117.5965
Најновије вести