Михајловић: Одговорност је јасно на Мркоњићу 

БЕОГРАД: Министарка грађевинарства Зорана Михајловић изјавила је данас да сматра да је цео случај око постављања глине на делу пута Уб-Лајковац на Коридору 10 срамота и навела да је јасно да је одговорност на бившем министру грађевинарства Милутину Мркоњићу.
Zorana Mihajlović Foto: n1.info/skrinšot
Фото: n1.info

Она је одговарајући на питања новионара шта мисли о изјави бившег министра грађевинарства Милутина Мркоњица да је кривична пријава против њега неозбиљна и неутемељена, рекла да су грађани Србије највише остећени због оштећења која ће морати у наредној години да се поправљају.
Она је рекла да ће у марту кренути радови на исправци свих грешака и да ће радови трајати најмање годину дана.

"Чињеница је да сам ја потписала кривичну пријаву против 14 лица везано за изградњу пута  на Коридору 12,5 километара Уб-Лајковац. На списку се налазе директори предузећа Путеви Ужице, Планума, ПЗП Београд као и Надзор из Коридора Србије, Института за путеве и ЦИП-а", навела је министарка.
Деоница је, подсећа,  коштала 70 милиона евра и у делу 4, 5 километара мора да се гради поново.

"Постоје такве пукотине и тек после анализа показало се да се цемент распао и потребно је у дубини од четири метра, а негде и до дубине од 11 метара поново радити пут на дужини од 4,5 километара", рекла је она.
То ће каже коштати Србију милијарду динара.

"Када такву анализу добијем, моја дужност је да то проследим тужилаштву, јер неко мора бити одговоран што  су грађани Србије платили 70 милиона евра за овај пут и зато што треба да додамо још најмање милион динара, а видећемо колико ће то још бити да би се све поправило", рекла је она.
Такође каже да не жели јавну полемику са бившим министром, али да је њена обавеза била да, како каже, о свему обавести тужилаштво које ће, како наводи само одлучити да ли има елемената за подизање кривичних пријава.

Оценила је као срамотно понашање компаније Планум чији су како каже, раддници ових дана битуменом покушавали да закрпе рупе на поменутој деоници Коридора 10.
Михајловић је тражила да се и преостали део пута од осам километара такође анализираја како би се утврдило да ли  и на њему има оштећења и да ли је нестручно грађен.

"Овде нема политике, или се ради у складу са законом или није у складу са законом. Обавеза владе и државе је да покаже да не може да се ради тако", истакла је она.
Истакла је да неће да стоји иза било чијег, како је рекла, "проблема, јавашлука, нерада или незаконитог пословања".
"То мора свима да буде јасно", истакла је она.

Она је рекла да се и на "кинеским деоницама" дешавалао да се такође угради неадекватан материјал, али се како каже одмах реаговало и рушени су насипи на тим деоницама.
"Држава ће на сваку нову деоницу обезбедити додатну врсту надзора да нам се случајно у будућности слицне ствари не би десиле", поруцила је Михајловић.
Потписник целог посла на деоници Уб-Лајковац је било министарство грађевине и бивши министар Мркоњић, објашњава Михајловићева.

Она је рекла да за ову деоницу постоји гаранција од 300 милиона динара, али до милијарду динара трошкова колико ће вероватно  кошстати пореске обвезнике цео случај, мораће да се обрати Влади за додатна средства.
Она је навела да пре марта месеца наредне године неће почети радови и поправка на овој деоници због како је навела, зимског периода.
Због тога ће и радови на целом Коридору 10 каснити, навела је Михајловићева.

EUR/RSD 118.4105
Најновије вести