МАТ: У априлу осетан пад привредних активности

БЕОГРАД: У априлу су се ефекти пандемије корона вируса на привреду Србије испољили у пуној мери, истиче се у најновијем броју билтена "Месечне анализе и трендови" (МАТ).
fabrika industrija radnici pixabay
Фото: pixabay.com

У осетном текућем и међугодишњем паду су индустријска производња, спољнотрговинска размена и унутрашња потрошња, у застоју је и саобраћај, а застојем туризма је појачан застој угоститељских услуга који је и иначе изазван прекидом комуникација међу становништвом због вируса.

Инвестициона активност није заустављена, али је битно успорена, констатује се у билтену.

Аутори МАТ истичу да је укупна индустријска производња у априлу међугодишње смањена за 16,6 одсто, тако да је и кумулативни раст за прва четири месеца прешао у негативну зону - након пораста у првом тромесечју од 4,4 одсто, у периоду јануар-април забележен је пад од 0,8 одсто.

Сектор у коме је изазван овакав пад укупне индустријске производње је прерађивачка индустрија, са међугодишњим падом у априлу од 19,9 одсто, и у периоду јануар-април од 0,6 одсто.

Како се истиче у МАТ, делимичан опоравак индустријске производње у мају је вероватан, и на то упућују и резултати мајске анкете у више од 1.300 предузећа у Србији. У прилог томе иде и податак да преко половине посматраног узорка очекује рад у мају месецу на нивоу пуног интензитета или јачег, док ће 15 одсто предузећа радити повећаним капацитетом.

Међутим, тај ће опоравак бити само делимичан, јер је велики број предузећа најавио да ће радити са две трећине или половином капацитета или ће радити са минималним капацитетом или уопште неће радити.

Сем тога, опоравак може бити само делимичан не само због тражње у земљи, већ посебно због проблема у земљама које су наше главне извозне дестинације или главни добављачи.

Извоз је у априлу вредео око милијарду евра или 28,9 одсто мање него у истом месецу 2019, а увоз је вредео 1,4 милијарде евра, или 28,1 одсто мање.

То су најмање месечне вредности од јануара 2017. и највећи годишњи пад после почетка 2009. године. Десезонирани пад у једном месецу је уопште највећи у последње две деценије па и од оних падова из кризног периода 2008-2009, истиче се у МАТ.

Посебно је наглашен податак да је извоз у Немачку међугодишње пао за 62 милиона евра, или 35 одсто, а извоз у Италију за 107 милиона евра, или 62 одсто.

Кумулативни међугодишњи пораст вредности промета у трговини на мало у периоду јануар-април 2020. сведен је на 2,7 одсто, јер је у априлу уследио међугодишњи пад за 20,1 одсто, што је у складу са динамиком индустријске производње.

Иако рaзличите и прилично песимистичне, прогнозе међународних финансијских институција за 2020. показују да ће Србија остварити боље перформансе од осталих земаља у региону, констатује се у анализи МАТ.

Према тренутним проценама економских кретања, завршетак 2020. године Србија би могла да дочека приближно на прошлогодишњем реалном нивоу БДП. Неоспорна је чињеница и да ће брзина опоравка српске привреде, зависити пре свега од брзине опоравка европске, а посебно немачке и италијанске индустрије, као и од опоравка европске тражње, закључују аутори МАТ.

EUR/RSD 117.5929
Најновије вести