МАТ: Производња у јулу пала, највише прерађивачка индустрија

БЕОГРАД: Резултати привредне активности у јулу, мерени, на првом месту индустријском производњом показују опште потонуће, оцењује се у најновијем издању Макроекономских анализа и трендова (МАТ) Економског института у Београду и Привредне коморе Србије.
trgovina, proizvodnja/pixabay.com
Фото: pixabay.com/trgovina

Аутор анализе о привредној активности Стојан Стаменковић наводи да је реч о прерађивачкој индустрији, која је у јулу забележила међугодишњи пад, затим озбиљан пад десезониране вредности, а пад је, истиче се распоређен на скоро све области.

"Највећи међугодишњи пад у јулу, по 10 и више процената, имале су производња одевних предмета, прерада дрвета осим намештаја, хемијска индустрија, производња производа од гуме и пластике те металних производа осим машина и уређаја", наводи Стаменковић.

Додаје да је у свима њима десезонирани пад у јулу био изузетан и дубоко испод просека претходне године.

Када је реч о спољнотрговинској размени, наводи да је за разлику од претходних месеци, у којима је увоз међугодишње растао знатно брже од извоза, у јулу раст успорен, а раст извоза је премашио раст увоза.

Стаменковић истиче да је висок пораст увозних цена појачан и настојањем да се увозом обезбеди и стварање залиха због могуће несташице, пре свега енергената на светском тржишту.

Што се инфлације тиче, наводи да је у јулу настављено њено међугодишње повећање, које је започело у фебруару прошле године.

EUR/RSD 117.2860
Најновије вести