Марица Миајловић прва жена на челу Инжењерске коморе

БЕОГРАД: На чело Инжењерске коморе Србије први пут је изабрана жена, Марица Миајловић која каже да ће јој као председници овог удружења један од првих приоритета бити да ову стуковну организацију деполитизује, врати углед струци али и да се издавање лиценци будућим инжењерима поново врати у надлежност Коморе.
m
Фото: ingkomora.org.rs

Миајловићева је изабрана на Скупштини Коморе у понедељак 13. јануара, а пред њом је, како је рекла за Танјуг, неколико основних приоритета.

Враћање угледа и статуса професије инжењера у земљи, сарадња на изради закона који прате инжењерску професију али и укључивање свих секција Инжењерске коморе у инфраструктурне пројекте у склопу реализације Инвестиционог плана до 2025. године, посебно на Моравском коридору.

Моравски коридор ће унети нови дух развоја комплетног простора не само Краљева него и свих локалних самоуправа које су на том коридору. Сви инжењери тог региона, и остали, треба да се активно укључе у реализацију овог важног пројекта, како за тај регион тако и за државу Србију, наводи Миајловићева.

Инжењерска комора потписала је у септембру прошле године Споразум с Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре којим је договорено да се Комора активно укључи у све инфраструктурне инвестиције у земљи у наредним годинама, а које се иначе процењују на више од девет милијарди евра.

За наредну седмицу планирани су разговори овог струковног удружења у ресорном министарству како би се издавање инжењерских лиценци поново вратило у надлежност Инжењерске коморе.

Закон о планирању и изградњи који је тренутно у скупштинској процедури даје могућност да лиценце преузме и поново издаје ресорно министарство и централни регистар.

Мислим да је то прва и основна ствар којом Инжењерска комора треба да се позабави и врати поверење које је било пољуљано у претходном периоду, рекла је Миајловићева.

Комору, напомиње, нико не сме да користи у своје личне и политичке промоције.

Сви знамо да шта год хоћемо да реализујемо да струка мора да буде та која се пита, каже нова председница Инжењерске коморе Србије и напомиње да јој је важно да са Министарством има партнерски однос.

Комора иначе броји око 30.000 инжењера у Србији а Миајловићева напомиње да ово удружење треба да се понаша као струковна организација и, како је истакла, никако другачије.

Goran
17.01.2020 • 12:14
Struka nije birala ovu gospodju vec ju je postavila vladajuca stranka. Tacka.
Vladan Slavkovic
17.01.2020 • 12:15
Taman. Ako se neki inzenjer u Srbiji uzdao u posten rad...Sad moze da krene na aerodrom.
EUR/RSD 117.5492
Најновије вести