Мали: Прва исплата помоћи младима 16. децембра

БЕОГРАД: Прва исплата помоћи младима од 16 до 29 година у износу од по 5.000 динара почеће 16. децембра, изјавио је јутрос министар финансија Синиша Мали.
sinisa mali
Фото: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Прва исплата креће дан по завршетку пријаве, а она ће трајати од 1. до 15. децембра, и у следећих два-три дана исплатићемо помоћ свима који се пријаве, а испуњавају услове", рекао је он гостујући на ТВ Пинк.

Поновио је да за ову помоћ сви млади треба да се пријаве, без обзира да ли су се раније пријављивали и да је то неопходно урадити преко Управе за трезор.

Новац неопходан за ову исплату биће обезбеђен ребалансом буџета за ову годину о чему ће се у Скупштини Србије расправљати следеће седмице.

 

Ребалансом новац за младе, пензионере, Београдски метро...

У првих 10 месеци ове године приходи у државној каси су били већи за 180 милијарди динара него што је планирано а такав резултат је последица не инфлације, као што неки тврде, већ повећаних прихода од акциза, пореза на добит, ПДВ-а, пореза на доходак грађана, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали.

Говорећи о ребалансу буџета који је усвојила Влада Србије а на дневном реду Скупштине Србије ће се наћи следеће седмице, Мали је рекао да ће њиме бити испуњена два важна обећања, једно младима а друго пензионерима.

"Ребалансом ће бити обезбеђена средства за исплату по 5.000 динара младима, од 16 до 29 година, за шта је неопходно шест милијарди динара. Такође ће бити обезбеђена и средства за повишицу пензија а прву од девет процената ће најстарији добити у децембру када им следује исплата новембарских пензија", рекао је Мали гостујући на ТВ Пинк.

Подсетио је да од 1. јануара најстаријим следује још једно повећање од 12,1 одсто.

Навео је да ће кроз ребаланс овогодишњег буџета бити обезбеђено и 5,4 милијарде динара за наставак радова на изградњи Београдског метроа.

Мали је истакао да се држава бори да се обезбеди довољно енергената за зиму и навео да у два складишта у Мађарској имамо 380 милиона кубних метара гаса а у складишту у Банатском Двору 280 милиона метара кубних.

"То нам је довољно за два месеца, чак и ако се заустави сваки доток гаса ка Србији", истакао је министар Мали.

EUR/RSD 117.3380
Најновије вести