Мали: Никада веће пензије од 1. октобра; Србија иде ка златном добу

БЕОГРАД: Министар финансија Србије Синиша Мали изјавио је јутрос да ће у Србији од 1. октобра бити “никада веће пензије” као и да ће у јавном сектору до краја године бити повећане плате.
sinisa mali
Фото: Tanjug

Гостујући у Дневнику РТС-а, Мали је подсетио да се данас отварају понуде за Пољопривредну компанију Београд (ПКБ). 

Видећемо шта ће писати у њима. Наша интенција је да ПКБ нађе партнера који ће обезбедити континуитет производње и додатне инвестиције како би се и пољопривредна производња и сточарство даље развијали и како би се обезбедила пуна права и заштита запослених, рекао је министар финансија.

Мали очекује, ако понуда буде исправна, још једну успешну приватизацију.

Како је истакао, стопа раста привреде у првих шест месеци ове године је 4,9 одсто.

Раст БДП-а је међу две највеће стопе раста у Европи у овом тренутку. Расте нам и грађевинска индустрија и прерађивачка индустрија и пољопривреда. Стопа незапослености данас је 11,9, а 2013. године је била 25,9, навео је Мали.

Према његовим речима, у области фискалне политике Србија има суфицит у буџету већ две године заредом.

Уштедели смо више, и то је новац који остаје у буџету. Што се инвестиција тиче, имамо 1,4 милијарде евра инвестиција у првих шест месеци, што је за 15,6 одсто више него прошле године, рекао је Мали.

Управо због тих резултата ми идемо са никада већим пензијама од 1. октобра, идемо с повећањем плата у јавном сектору до краја године, нагласио је министар и додао да Србија “иде ка златном добу”.

С овим имамо реалне основе за повећање пензија и основе за повећање плата. Стижемо и престижемо и земље у окружењу и приближавамо се том неком нивоу од 500 евра просечне плате. Стопа раста од 4,9 одсто је највећа у последњих 10 година, рекао је Мали. 

Напомиње да је минимална цена рада подигнута на 155 динара по сату.

Први пут смо прешли ту психолошку границу од 27.000 динара. Желимо да повећавамо просечну плату и да заједно са синдикатима и послодавцима дођемо до тога да у наредних пар година минимална зарада буде изједначена с минималном потрошачком корпом, истакао је министар финансија. 

Мали је истакао и да је предстојећа посета председника Србије Кини веома важна.

Очекујемо не само добру презентацију Србије и резултата већ очекујемо и потписивање бар десетак уговора од милијарду и пет стотина милиона долара, као и нове инвестиције, закључио је Мали.

EUR/RSD 117.9384
Најновије вести