Мали и Петровић о резултатима и буџету, уочи Мисије ММФ

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали састао се данас са председником Фискалног савета Павлом Петровићем, са којим је разговарао о резултатима у овој години, као и о буџету за 2021. годину, а уочи наредне Мисије Међународног монетарног фонда која почиње у понедељак 5. октобра.
mali
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

У саопштењу Министарства наводи се да су резултати у 2020. години, према тренутним подацима, бољи од планираних, те да се очекује да Србија ову годину заврши са привредним растом који ће бити између -1 и нула одсто.

Представници Фискалног савета су истакли да у пројекцијама раста за наредну годину треба одржати конзервативни приступ, као и да прихватају да пензије расту у складу са „швајцарском формулом“, а плате у складу са инфлацијом.

Саговорници су се сагласили да треба да постоји одређена флексибилност у буџету за наредну годину, а с обзиром на неизвесности због пандемије коронавируса.

Мали и Петровић сагласили су се и да би требало даље наставити са јавним инвестицијама, а министар је истакао да је апсолутни приоритет Владе Србије даље улагање у изградњу путне и железничке инфраструктуре.

Како је рекао, то ће додатно утицати на бржи привредни раст.

Такође, Мали је навео да ће се и наредне године јавни дуг држати под контролом, као и дефицит.

Министар је рекао да ће се и ове године поштовати календар када је у питању усвајање годишњег буџета, те да очекује да ће бити усвојен у Народној скупштини до 1. децембра.

EUR/RSD 117.5679
Најновије вести