Лекс специјалис за месец дана, квадрат до 500 евра

БЕОГРАД: У Влади Србије је представљен лекс специјалис - закон за градњу јефтиних станова за припаднике безбедносних снага, који ће бити усвојен у скупштини за око месец дана, а министарка грађевине Зорана Михајловић је рекла да је утврђена максимална цена од 500 евра по квадрату у Београду и 450 евра у осталим градовима.
zgrada antigona, tanjug
Фото: Зграда Антигона, фото: Танјуг (Јарослав Пап)

Крајем марта можемо сигурно почети изградњу у неколико градова, а један од њих је Врање, могуће и Београд, рекла је Михајовић новинарима након састанка владине комисије за реализацију тог пројекта и додала да ће у 2018. бити изграђено укупно око 7.500 станова или пола милиона квадрата.

Додала је да ће градња тих 7.500 станова укупно коштати око 220 милиона евра, заједно са комуналном инфраструктуром. Исто толико станова ће се градити и у 2019.

Михајловић је нагласила да лекс специјалис предвиђа јединствене критеријуме за конкурисање за све припаднике снага безбедности.

Такође, планирано је да у наредним година буде изграђено укупно између 20.000 и 25.000 станова за ту намену, навела је Михајловић.

Предвиђено да је да се с градњом крене у шест градова, Београду, Новом Саду, Нишу, Краљеву, Крагујевцу и Врању.

Лекс специјалис ће прогласити изградњу јефтиних станова за запослене у војци, полицији и службама безбедности за пројекат од националног интереса.

Министарство финансија је данас представило два модела - један да иде све из буџета, а други да буде пројектно финансирање, а на следећој седници комисије ћемо то до детаља разрадити, рекла је.

Како каже, ти модели ће се свакако користити, а тачне размере унутар сваког моделе ће тек бити утврђене.

На питање да ли ће се такви станови градити и за здравствене или просветне раднике, Михајловић истиче да ће, за сада, у првој фази, бити обухваћени само запослени у полицији, војсци, БИА и Управи за извршење кривичних санкција и да ће се тек након тога, за за годину, две или три видети шта даље.

Иначе, период градње станова ће трајати највише годину и по дана.

Информисали смо и све друге општине и градове да ли могу да понуде локације, с обзиром да у 80 одсто градова у Србији постоји потреба за изградњу оваквих станова. Добили смо  већ од десетак градова припремљене локације, где можемо да почнемо градњу, поручила је министарка.

Према њеним речима, следећа седница комисије ће бити за седам до десет дана, након чега ће бити усвојен на комисији и у влади, а затим упућен парламенту.

Овај закон се прави да бисмо убрзали процедуре, од процеса прављења пројектне документације, експропроијације... , како би сама реализација ишла много брже, казала је Михајловић.

Истиче да у закону стоји да намање 80 одсто морају да буду укључене домаће фирме, са материјалом, опремом и друго.

Михајловић је позвала грађевинске компаније да се удружују како би добиле посао градње станова.

То морају да буду компаније које морају да заврше послове, додала је.

EUR/RSD 117.5912
Најновије вести