Легализацију чека 2,5 милиона дивљих зграда

Дигитализација поступка и масовно спровођење озакоњења нелегалних објеката, увођење система е-простор за израду просторних и урбанистичких планова и поједностављење процедуре постављања базних станица мобилне телефоније, три су кључна приоритета које ће Савез за имовину и инвестиције НАЛЕД-а номиновати новој Влади Србије за решавање у наредне две године.
e
Фото: Youtube Printscreen

Спровођење масовне легализације посебно је важно имајући у виду да је на сателитском снимку РГЗ-а евидентирано више од 2,5 милиона нелегалних објеката, саопштили су из НАЛЕД-а.

Градови и општине због ограничених ресурса успевају да, у просеку, реше нешто више од 20 предмета месечно, док на сваког службеника дође више од 1.100 захтева.

Тим темпом озакоњење би било окончано тек за неколико деценија, иако је рок за завршетак наредна година.

Изостанак легализације онемогућава грађане да у пуној мери користе своју имовину, лакше је прометују, заложе за кредит и друго.

Међу приоритетима које су чланови Савеза изабрали јесу и укидање конверзије уз накнаду која је заробила 5.000 хектара грађевинског земљишта, бољи порески третман самосталних произвођача зелене енергије такозваног прозјумера, као и решавање спорова над пољопривредним земљиштем између задруга и компанија које су то земљиште купиле, насталих услед нејасног тумачења Закона о задругама.

Фокус Савеза је тиме стављен на брже отклањање препрека које отежавају или онемогућавају улагања у Србији.

Нови председник Савеза за имовину и инвестиције Андрија Вуковић из МК Гроуп поручио је да ће његов тим наставити да ради на иницијативама које ће учинити да Србија буде најбоље место за инвестирање, а за то је неопходно,, казао је, пре свега, додатно дефинисање имовинско-правних односа.

„Истакао бих и важност решавања горуће теме енергетске транзиције, за шта је потребно формирање подстицајног система за зелене изворе енергије”, навео је Вуковић.

Међу кључним резултатима Савеза истакнут је допринос успостављању два важна електронска система - е-Аукција у оквиру које је у 2021. организовано готово 14.500 лицитација за продају имовине у поступцима извршења и уведена транспарентност у ову процедуру, као и е-Шалтер кроз који је за скоро четири године поднето више од 1,5 милиона захтева за упис у катастар, док је просечно време решавања предмета 5,26 дана.

Нови закон се пише

Директор Републичког геодетског завода Борко Драшковић најавио је да ће ускоро бити донет нови Закон о легализацији, који ће озваничити масовну легализацију која ће бити дигитална, баш као што је и НАЛЕД предлагао.

Он је истакао да је у претходном периоду доста тога урађено на унапређењу целог система РГЗ-а.

„Дигитализацијом поступака уписа у катастар омогућена је комуникација између различитих државних органа, што је грађане лишило одласка на неколико шалтера, а поступак уписа скратило на пет дана. Реформе су још увек у току и НАЛЕД нам је савезник у томе”, казао је Драшковић.

        Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести