Кућни послови жена у Србији вреде плату од 546 евра

БЕОГРАД: Жене у Србији проводе дупло више времена у обављању кућних послова и бризи о домаћинству и члановима породице за шта би, када би се придодала економска вредност, месечно зарађивале 546 евра, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић. 
mihajlovic, tanjug
Фото: TANJUG / MILICA NIKOLIC / bb

Како је саопштено, она је поводом израде прве анализе економске вредности неплаћених послова у области старања истакла да су неплаћени послови старања разлог за неактивност жена на тржишту рада у много већем проценту него код мушкараца. 

Прву анализу су заједно спровели Координационо тело за родну равноправност и УН Вумен, уз финансијску подршку Владе Уједињеног Краљевства и британске амбасаде у Србији. 

"Чак 96 одсто жена као разлог за скраћено радно време наводи бригу о деци и другим члановима породице, док само четири одсто мушкараца тврди исто. Криза због корона вируса додатно је показала да жене преузимају огроман терет на себе - као здравствене раднице, запослене у трговини, али и у кући", рекла је Михајловићева.

Додала је да је женама знатно теже да ускладе породичне и пословне обавезе, и да остају без слободног времена за себе. 

Како је оценила Анализа је први и важан корак у планирању даљих активности како бисмо ствари у овој области биле промењене набоље.

"Јер само друштво у којем су сви грађани и грађанке задовољни и имају једнаке могућности је друштво које може да напредује", рекла је она. 

Заменица амбасадорке Велике Британије у Србији Ребека Фабрици изјавила је да неплаћени кућни рад и брига о породици представљају један од домена изражених родних неједнакости у Србији, као и у свету. 

"Пандемија и мере за сузбијање оголиле су и повећале сав тај неплаћени рад који углавном обављају жене. Сматрали смо да је од изузетне важности да подржимо Координационо тело за родну равноправност и УН Вумен у изради ове анализе и отварању разговора у јавности о овој великој теми у циљу равномерне расподеле неплаћених послова старања, већег укључивања жена на тржишту рада, као и адекватне подршке заједнице", изјавила је она. 

Директорка Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена у Србији (УН Њомен) Милана Рикановић рекла је да захваљујући овој анализи коначно знамо која је економска вредност женског неплаћеног, невидљивог и непризнатог рада у Србији. 

"То је први корак на путу ка друштвеном и економском признању те вредности, и надамо се да ће послужити као основа за креирање политика и система подршке и услуга у заједници у чијем недостатку управо и долази до оволике количине неплаћеног рада", рекла је она. 

Прва економска анализа неплаћених послова у области старања спроведена је у оквиру пројекта "Родно одговорно управљање - прерасподела неплаћеног рада". 

Trka Babalan
20.07.2020 • 18:14
Тако је. Жене су свуда у свету па и у Србији преоптерећене и без одговарајуће монетарне надокнаде
EUR/RSD 117.2737
Најновије вести