Криза у свету утицаће на тржиште некретнина у Србији

БЕОГРАД: Око 45 одсто власника некретнина у Србији верује да ће актуелна ситуација у свету утицати на цене некретнина, 19 одсто сматра да ће се људи због околности мање одлучивати за подизање стамбених кредита, док 30 одсто купаца некретнина очекује да ће доћи до пада цена староградње.
Nekretnine
Фото: Dnevnik.rs

То су показали резултати анкете о утицају руско-украјинске кризе на тржиште некретнина у Србији.

Сајт за оглашавање некретнина 4зида.рс спровео је анкету са свим учесницима на тржишту некретнина - купцима некретнина, закупцима, власницима некретнина, агенцијама и инвеститорима, која је показала да када је реч о ценама некретнина за продају, 51 одсто власника некретнина очекује да ће цене некретнина расти или да оне већ расту.

Њих 19 одсто мисли да ће цене остати исте, а 12 одсто верује да ће цене падати.

Што се тиче цена издавања некретнина, 39 одсто власника мисли да ће цене расти или да већ расту, док 17 одсто власника мисли да ће падати цене.

Скоро 15 одсто власника некретнина није могло да предвиди како ће се у наредном периоду кретати цене издавања.

На питање - да ли планирају да спусте цену током или након ове ситуације, 46 одсто власника је изјавило да неће мењати цену, а њих 27 одсто да ће пратити даљу ситуацију, па ће проценити.

Већина власника некретнина није изражавала забринутост по питању актуелних дешавања, па је 67 одсто њих изјавило да новонастала ситуација у свету неће утицати на њихово размишљање или понашање у погледу купопродаје или издавања.

Око 18 одсто власника казало је да ће пожурити са продајом или издавањем како би избегли потенцијалну кризу на тржишту некретнина, а 12 одсто њих да ће сачекати са свим започетим процесима док се актуелна ситуација не реши.

Са друге стране, купци некретнина се, због утицаја немира у Европи на тржиште некретнина у Србији, надају паду цена.

Око 56 одсто купаца некретнина су уверени да ће актуелна ситуација у свету утицати на цене некретнина.

Купци, такође, у пођеднакој мери као и власници, верују да ће се на куповину одлучивати они који имају новац и да ће ситуација утицати на то да људи мање узимају стамбени кредит.

На питање како купци очекују да ће се кретати цене староградње, њих 40 одсто мисли да ће цене расти или да већ расту.

Интересантно је да су оптимистични када је реч о паду цена, те 30 одсто њих очекује да ће до њега доћи.

Око 13 одсто испитаника мисли да ће цене у староградњи остати исте, а готово пођеднак број њих је изјавило "да не зна" како ће се кретати цене на тржишту продаје староградње.

Када је у питању продаја староградње 30 одсто купаца мисли да ће доћи до пада цена, а на питање о издавању некретнина 19 одсто купаца верује да ће цене пасти.

Ипак, 29 одсто купаца некретнина је изјавило да цене издавања већ расту, а 25 одсто да то очекује.

EUR/RSD 117.4618
Најновије вести