Кооперант "Мањети" постаје део Фијата

БЕОГРАД: Фабрика "Мањети Марели ПЦМА", која у Крагујевцу, производи бранике за "фијат 500Л", од 1. маја, постаће део групације "Фијат Крајслер аутомобили", каже за Танјуг Зоран Марковић из Самосталног синдиката крагујевачке фабрике Фијат Крајслер аутомобили (ФЦА).

Реч је о познатим, ранијим плановима Групације Фијат да преузме акције ове интернационалне компаније са седиштем у Италији (Магнети Марелли), која има три "ћерке фирме" регистроване у Србији.

Међутим, оно што за сада није познато, каже Марковић, јесте то да ли је Групација Фијат преузела све акције италијанске компаније "Мањети Марели", или је реч само о преузимању фирме која послује у Крагујевцу.

"Оно што није јасно је како ће трансформација да се заврши и да ли је Фијат откупио цео Мањети или само део акција", наводи Марковић и поручује да је потребно сачекати да стигне и званично обавештење из централе Фијата.

У фабрици "Фијат Крајслер аутомобили" у Крагујевцу кажу за Тањуг да је став те компаније да се не коментарише вест о преузимању док не добију све информације о "трансакцији".

Иначе, "Мањети" снабдева све водеће произвођаче аутомобила у Европи, Северној и Јужној Америци и Азији.

Како сада стоје ствари, нови назив фабрике ће највероватније бити "Фијат пластик", а радници би требало према најавама, да имају просечну плату од око 42.500 динара.

Радници "Мањетија" требало би да буду "покривени" истим уговором какав имају њихове колеге у Фијату, међутим, Марковић додаје да још увек није познато да ли ће радницима Фијата бити продужен колективни уговор који истиче 29. септембра. 

"Мањети" у свету има око 32.000 запослених, 77 производних јединица, 11 истраживачко - развојних центара и 26 показних центара, а присутни су у 18 земаља од Италије, Француске, преко Бразила, Аргентине, до Кине, Јужне Африке...

EUR/RSD 118.4426
Најновије вести