Код Хоргоша озваничено "златно повезивање" гасовода

ХОРГОШ: Спајање интерконектора на блок станици од Бугарске преко Србије до мађарске границе, са мађарским гасоводним системом, озваничено је предајом потписаног уговора између "Србија гаса" и мађарског транспотера гаса ФГСЗ-у, чиме су решени сви међусоби услови транспорта гаса преко двеју граница.
g
Фото: Tanjug (Siniša Kupinović)

Ово је један од важних резултата између српске и мађарске државе, рекао је Душан Бајатовић, генерални директор "Србија гаса".

Завршен је комплетан линијски део од турске обале, преко територије Турске, Бугарске и наше земље, до улаза у Мађарску, чиме ће капацитет на излазу из Црног мора од 15,75 милијарди кубних метара гаса моћи да се користи широм средње Европе.

Пројектом је завршена компресорска станица у Србији, а при крају је и она у Бугарској, што значи да ће наша земља од октобра бити у могућности да Мађарској испоручи све потребне количине гаса, а исто тако и другим средњоевропским земљама, уколико их траже.

Мађарске колеге гарантују да ћемо овим пројектом моћи да користимо све ресурсе у региону, да их ујединимо и комерцијализујемо. Због тога нам је важан овај интерконектор, односно постојање овог двосмерног гасовода. Овим се ослобађа Хоргош, можемо да се ширимо даље и постанемо отворено тржиште као Мађарска. Ово је нови правац, нова диверсификација и нове могућности, објаснио је Бајатовић.

Како је рекао Ференц Саболч, генерални директор и председник ФГСЗ-а Мађарска, "златно повезивање" значи финализацију пројекта и почетак снабдевања гасом.

Саболоч је казао да су обе стране учиниле вишегодишње напоре како би овај пројекат био завршен у најбољем реду и нада се да ће се таква сарадња две земаље наставити и убудуће, како у овом сегменту, као и на свим другим пољима живота.

Фото: Tanjug (Siniša Kupinović)

Најављена је и могућност да наша земља већ од наредне недеље омогући продају слободних капацитета гаса из правца Србије ка Мађарској.

Цела траса од Црног мора дуж турске територије је 130 км, потом 498 км припада Бугарској, а 403 км Србији, док ће од Хоргоша, односно од границе са нашим северним суседима до Варошфелда у Мађарској дужина гасовода износити још око 85 км.

Годишњи капацитет гасовода који пролази кроз Србију износи око 13 милијарди кубних метара. Пречник гасовода је 1.200 мм, а максимални притисак 75 бара.

Укупна вредност овог пројекта је 1,8 милијарди евра.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести