Кинези улажу у српску руду 800 милиона долара

БЕОГРАД: Кинеска компанија "Зиђин" инвестираће ове године 800 милиона долара у проширење производних капацитета у РТБ Бор, али и у развој новог рудника бакра и злата "Чукару пеки".
rtb bor
Фото: Tanjug (Filip Krainčanić)

Како пишу "Новости", "Зиђин" ће ове године започети проширење површинских копова "Велики Кривељ" и "Мајданпек" и ући у инвестицију за отварање новог рудника бакра и злата "Церово 2".

Поред тога, у подземном руднику "Јама" почеће припреме за активирање лежишта "Борска река" чија се "капа" налази на дубини од 450 метара.

Предвиђен је и почетак реконструкције и проширења капацитета топионице бакра са садашњих 80.000 на чак 200.000 тона бакра годишње, изградња још једне фабрике сумпорне киселине, нове електролизе...

Најтежи задатак за Кинезе, како се наводи, биће радови на отварању горње зоне рудника "Чукару пеки" где су установљене резерве од око милион тона бакра и близу 70 тона злата. Овај рудник ће, како се очекује, постати потпуно оперативан средином 2021. године.

Осим тога, стратешк партнер РТБ је од америчке компаније "Фрипорт" за близу 400 милиона долара откупио права и на доњу зону тог лежишта где су установљен ресурси од готово пет милиона тона црвеног и скоро 150 тона племенитог метала - готово истоветно колико је у Бору ових метала добијено за 115 година рударења.

У сарадњи са борским Инситутом за рударство и металургију, "Зиђин" је започео израду главног рударског пројекта експлоатације подземног лежишта Борска река.

Процењује се да овај локалитет садржи резерве од говото четири милиона тона бакра, 130 тона злата и више од 1.000 тона сребра чија је бруто вредност, по садашњим ценама, већа од 30 милијарди долара.

EUR/RSD 117.5792
Најновије вести