Јелен: Нећемо спасавати БСД, банкарски систем САД стабилан

ВАШИНГТОН: Министарка финансија САД Џенет Јелен изјавила је да америчка савезна влада неће спасавати Банку Силицијумске долине (БСД), која је банкротирала у петак, али да ради на томе да помогне улагачима који су забринути за свој новац у овој банци.
s
Фото: Tanjug (AP Photo/Jeff Chiu)

Јелен је у интервјуу за Си-Би-Ес истакла да је ова ситуација савим другачија од финансијске кризе из 2008. године, када је савезна влада спасавала банке, истакавши да "то нећемо поново урадити", преноси АП.

Америчка министарка финансија је покушала да умири јавност која се прибојава да би колапс БСД могао да произведе домино ефекат и прелије се на друге банке у САД.

Амерички банкарски систем је заиста безбедан, отпоран и има доста капитала, рекла је Јелен.

Према њеном мишљењу, колапс БСД није проузрокован проблемима у технолошком сектору, већ тиме што су Федералне резерве подигле каматне стопе, што је узроковало да иметак БСД, као што су обвезнице, изгубе своју тржишну вредност.

БСД је почела да клизи према неолвентности када су њени клијенти, углавном технолошке компаније којима је била потребна готовина, почели да повлаче своја средства из банке.

БСД је због тога била принуђена да продаје обвезнице да би покрила губитке, што је на крају довело до највећег краха америчке банке од финансијске кризе из 2008. године.

EUR/RSD 117.2728
Најновије вести