Израелци планирају градњу још једног ветропарка у Банату

БЕОГРАДА: Израелска компанија "New Energy Solutions", која је 2019. отворила Ветропарк Ковачица, планира да на том подручју изради још један - Ветропарк Црепаја, преноси портал Екапија.
vetropark alibunar, Dnevnik/Vanja Fifa
Фото: Дневник/Вања Фифа

У Плану детаљне регулације, који је одељење за урбанизам Општине Ковачица ставило на рани јавни увид, наводи се да је циљ израде плана стварање планског основа за изградњу ветрогенераторског постројења, као и других енергетских постројења које производе електрицну енергију из обновљивих извора.

Предвиђено је да ветропарк има 31 ветрогенератора, сваки појединачне снаге око 7 МW и трафо станицу адекватног напона и снаге. Максимална висина ветротурбине са лопатицом у горњем положају износи око 230 м, док укупна снага ветропарка износи до 220 МW.

Како се наводи, простор на коме је предвиђена градња ветропарка се налази ван грађевинског подручја насеља и чини га пољопривредно земљиште са каналском мрежом за наводњавање пољопривредног земљишта и мрежом атарских путева.

Укупна вредност инвестиције у Ветропарк Ковачица је 189 милиона евра, а има 38 инсталираних ветрогенератора, укупне снаге 104,5 МW и производи енергију за више од 68.000 домаћинстава, чиме ће се утицати на смањење емисије CO2 за око 250.000 тона годишње.

Иначе, ова израелска компанија, како је за портал раније истакао Маyан Сариг, менаџер за глобалне пројекте и развој - жели дугорочно да буде присутна у овом региону.

EUR/RSD 117.5836
Најновије вести