Исмаил Мусабеговић: Могуће даље повећање референтне каматне стопе

БЕОГРАД: Професор Банкарске академије Исмаил Мусабеговић рекао је гостујући на Танјугу да свако повећање референтне каматне стопе од пола процента подиже рату кредита за 30 до 40 евра.
m
Фото: Tanjug/video

Узимајући за пример стамбени кредит од 50.000 евра који је код грађана најзаступљенији, Мусабеговић каже да повећања уколико се подизање стопе настави могу да буду и већа.

Узимамо за пример кредит који је од 50-ак хиљада евра, стамбени. Свако повећање од пола процента ће сигурно повећати за 30, 40 евра рату која је сад на нивоу, рецимо, око 240 или 250 евра. Ако се настави даље овако, то повећање може бити и до 50 и 60 евра на месечном нивоу, што је на годишњем нивоу 500 ии 600 евра, истиче он.

Мусабеговић сматра да ће централне банке и даље повећавати референтну каматну стопу, јер је то једна од мера за смањење инфлације, али да се све те промене базирају на дубоким анализама.

Обично централне банке најављују своје потезе како и Централна банка Европе, тако и наша НБС. Суштина је да се све те промене у висини референтних каматних стопа базирају на дубоким анализама свих догађаја који су релевантни за такво одлучивање. То није нечија произвољна одлука него је на бази онога што зовемо извештај о инфлацији за одређени период. Без обзира да ли је реч о Централној банци Европе или НБС то су мере за спречавање инфлације, а један од мера и полуга је и повећање референтне каматне стопе, рекао је Мусабеговић.

Што се тиче могућих интервенција НБС, као што је то био случај у претходном периоду када је најављено поскупљење банкарских накнада за грађане, он каже да НБС нема утицаја, и да ће то претходно диктирати конкурентност банака на тржишту.

Држава не може да интервенише, свака банка је профитна организација и ту ће се одређивати конкурентност између банака. То значи оне које буду понудиле боље услове људима, оне ће имати више клијената у односу на оне које нуде скупље кредите, тако да је врло важно да пре него сто уђете у кредит прочитате детаљно у шта улазите и да се добро прерачунате, закључио је.

EUR/RSD 117.2860
Најновије вести