INCORE утиче на 52 одсто прихода компанија у Србији

Најбоље пласирана банка у истраживању индека корпоративне репутације (INCORE), које је по први пут спроведено у Србији, има скор од 47 индексних поена, а најслабија свега 6,4.
e
Фото: INCORE

Овако драстична разлика је регистрована и у сектору осигурања (45,1 према 9,3), у нафтној индустрији (69,2 наспрам 13,8), а слично је и у трговини, меснопрерађивачкој индустрији, у сектору газираних и негазираних вода и сокова. Иначе, истраживање показује велике разлике које постоје између сектора, кад је реч о репутацији компанија које сачињавају те секторе.

На презентацији резултата истраживања на 30. Копаоник бизнис форуму, професор Факултета политичких наука из Београда Милош Бешић, који је руководио пројектом, истакао је изузетну важност корпоративне репутације која се директно одражава на пословање компанија. Он је рекао да је истраживање показало да се на нивоу свих посматраних индустрија у Србији чак 52 одсто прихода у просеку зависи од репутације конкретне компаније.

"Када компанија добије INCORE може да га упореди са просечним вредностима осталих компанија у сектору, али и са оном која је лидер, и на тај начин може да анализира у којим аспектима јој најбољи бежи. На основу тих података можемо да видимо где смо бољи, а где лошији и за колико, на чему треба да радимо како би поправили корпоративни рејтинг", рекао је  рекао је Бешић.

Истраживање новосадске компаније Нинамедија показало је огромне разлике, како по укупном скору, тако и по сваком од девет кључних параметара који чине INCORE. То су препознатљивости међу корисницима и њихово поверење и задовољство, квалитет производа и услуга, друштвена и Б2Б одговорнист, иновативност, али и задовољство запослених у самим компанијама које су обухваћене истраживањем.

Истраживањем је обухваћено 10 банака на српском тржишту, осам компанија из нафтне индустрије, шест фирми из меснопрерађивачке индустрије, пет компанија из сектора осигурања, исто толико и великих трговинских ланаца, компаније из сектора газираних и негазираних безалкохолних пића, те кућне хемије. Урађено је у јануару и фебруару ове године на репрезентативном узорку за територију целе земље, са укупно 2.009 испитаника.

EUR/RSD 117.2767
Најновије вести