Грађани РС за црни петак потрошили више од 12 милиона евра

БАЊАЛУКА: Црни петак ове године испразнио је новчанике грађанима Републике Српске за 24,5 милиона марака (око 12,5 милиона евра), односно скоро три и по пута више него лани, саопштено је из Пореске управе РС.
crni petak
Фото: Dnevnik.rs

Према подацима Пореске управе, на црни петак, 26. новембра ове године, грађани су потрошили нешто мање у односу на претпандемијску 2019. годину када су касе трговаца напунили са 27,6 милиона КМ (око 14,1 милиона евра), пренеле су бањалучке „Независне новине“.

Горан Савановић, председник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних делатности Републике Српске, каже да је црни петак могао проћи и уз дупло мање потрошеног новца.

"Ми смо купохоличари и волимо трошити паре, ми смо такав народ. Увек кад наиђу такви догађаји као што је црни петак, сматрамо да ћемо доћи много јефтиније до нечега и да ћемо уштедети неких пара, па нас ухвати потрошачка грозница", каже он.

Савановић истиче да нису сви подједнако трошили новац током тог дана и да су највише трошили они који имају вишка пара.

Из удружења потрошача кажу да је тренд повећане потрошње очекиван, јер је и сам тренд црног петка све више заступљен на нашим просторима.

"Црни петак је тренд који је све заступљенији код нас и на нашем тржишту и може се очекивати да ће тренд повећања прихода према Пореској управи бити све већи, а то је сигурно заслуга и надлежних органа који се боре против сиве економије и илегалне куповине", каже Душан Срдић, предсједник Удружења потрошача "Реакција" из Бањалуке, за "Независне".

EUR/RSD 117.3087
Најновије вести