Гори него Грчка: Колики је стварни државни дуг САД?

ЊУЈОРК: Позната америчка финансијска компанија Алајанс Бернштејн обавила је истраживање које је разоткрило стварне размере државног дуга САД, а Си-Ен-Би-Си је тим поводом објавио специјални прилог под насловом "Реални ниво дуга САД можда достигне 2000 одсто економије, наглашава се у извештају Вол Стрита".
amerika
Фото: Tanjug/Pixels

Процена Алајанс Бернштејн привлачи пажњу не само цифрама којима оперише, већ је ствар у томе што је "дужничку дијагнозу" поставила веома позната финансијска структура, преноси банкар.рс.

Познату финансијску компанију је основао економиста и милијардер Залман Хаим Бернштејн, а она данас управља активама вредним 586 милијарди долара, што њеној дијагнози даје додатну тежину.

После пажљивог ишчитавања рачуница и препорука америчких финансијских експерата стиче се утисак да се ради о припреми јавности за резање социјалних програма и других елемената државе благостања.

Иронијом судбине, Залман Хаим Бернштејн је неколико година живота потрошио на реализацију Маршаловог плана: на шеме америчког инвестирања у земље Западне Европе ради уздизања њихових економија и јачања утицаја САД на Старом континенту у контексту конкуренције са СССР.

Само, то је било у прошлости, а данас фирма коју је основао један од утемељивача Маршаловог плана активно сигнализира да ће за спасавање америчке економије од дужничке гангрене бити потребан скалпел или чак моторна тестера, преноси Б92.

А неће резати оно што САД дугују власницима својих дужничких обвезница већ - америчке социјалне гаранције.

Си-Ен-Би-Си је објаснио како је Алајанс Бернштејн израчунала дуг САД и указала због чега је то важно:

Алајанс Бернштејн је разрадила методологију која је дала резултат: САД дугују 1832 процента од свог БДП. У ово није урачунат само класични државни дуг, него и обавезе из социјалних програма попут "Социјалног осигурања", Медикер (здравственог осигурања) и државних пензија.

Обично се као ниво дуга САД наводи 22,5 трилиона долара, што је еквивалентно приближно 106 процената америчког БДП.

EUR/RSD 117.5799
Најновије вести