Енглеска банка: Људи који улажу у биткоин могу изгубити све

ЛОНДОН:  Централна енглеска банка (The Bank of England) саопштила је да би биткоин могао да постане безвредан те да би људи који улажу у дигиталну валуту требало да буду спремни да ће изгубити све.
bitkoin, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

У упозорењу на потенцијалне ризике за улагаче Банка је довела у питање постоји ли инхерентна вредност најистакнутије дигиталне валуте, чија је вредност ове године порасла на близу 50.000 долара по комаду, преносе британски медији.

Почетком новембра биткоин је достигао рекордну вредност од 67.000 долара, али је након тога вредност драстично пала након што су се први пут појавиле вести о новој варијанти корона вируса, Омикрону.

Биткоин је стабилизацију доживео тек прошле недеље.

Заменик гувернера Сер Џон Канлиф рекао је да Банка мора бити спремна на ризике повезане с порастом криптоимовине након брзог раста њене популарности.

"Цене могу прилично варирати и биткоин би теоретски или у пракси могао пасти на нулу", рекао је он за ББЦ.

Тржишна капитализација криптоимовине удесетостручила се од почетка 2020. године на око 2.5 милијарди долара што представља око 1 посто глобалне финансијске имовне.

Око 0,1 посто богатства британских домаћинстава налази се у биткоину и сличним криптовалутама, као што су етереум и бинанс коин.

Чак 2,3 милиона људи држи неку криптовалуту, у просечном износу од око 330 фунти сваки.

 

Одбор банке за финансијску политику, основан након финансијске кризе 2008. године ради праћења ризика, саопштио је у понедељак да постоји мала директна претња стабилности финансијског система Велике Британије од криптовалута.

Међутим, одбор је упозорио да би, уз тренутни брзи темпо раста, таква имовина могла постати више повезана с традиционалним финансијским услугама и вероватно би представљала бројне ризике.

Објављујући своју редовну проверу стања финансијског система, Банка је рекла да би главне институције требало да опрезно приступе усвајању криптовалута и да би требало да обрате велику пажњу на њихове развоје на тржишту.

"Потребни су побољшани регулаторни оквири и оквири за спровођење закона, како на домаћем тако и на глобалном нивоу, како би се утицало на развој на овим брзорастућим тржиштима и како би се управљало ризицима те подстакле одрживе иновације и задржало шире поверење у интегритет и финансијски систем", наводи се у саопштењу Централне енглеске банке.

 

 

EUR/RSD 117.3358
Најновије вести