Ђукановић: Каматне стопе ће расти, не узимати кредите осим стамбених

БЕОГРАД: Каматне стопе ће према оцени брокера Владимира Ђукановића наставити да расту и у наредном периоду и неће се смири ове године, па сада не би требало узимати никакве кредите, осим стамбених и то ако се на тај начин са плаћања ренте за изнајмљивање стана прелази на плаћање рате кредита.
kredit, pixabay.com
Фото: pixabay.com

"Каматне стопе ће ићи на горе јер нисмо смирили инфлацију и докле год имамо инфлацију разумно је да централне банке, као што ради и наша Народна банка подижу референтне каматне стопе. Банке то сада морају да раде чак и агресивније", рекао је он за Тан‌југ.

Оценио је да је инфлација највеће зло у свакој економији, које може да се пореди са канцером у биолошком телу, а према његовим речима једини познат лек за ову болест економије јесте дизање референтних каматних стопа и хлађење економије.

Ђукановић је истакао да је велики проблем то што смо ушли у инфлаторну спиралу што потврђује чињеница да и након годину дана од почетка рата у Украјини цене дивљају.

"Надао сам се да ће цене наћи плато на коме ће стати али то се није десило.

Инфлација првих месеци ове године јесте кренула на доле али сада креће поново на горе", нагласио је он.

На питање да ли је сада паметно узимати кредите рекао је да то никако није препоручљиво, а једини кредит који би било оправдано узети јесте стамбени и то ако се узима за први стан па се са плаћања ренте за стан прелази на нови вид плаћања, односно кредитну рату.

Ово је препоручљиво, јер, како је навео, када се високе ренте пореде и са високим каматним стопама исплати се узети стамбени кредит.

Било какав други кредит, као што је рецимо онај за плаћање летовања и слично, према његовим речима, сада није паметно узети.

Ђукановић је оценио и да је сума од 50.000 евра, до које су код нас депозити осигурани мала и предложио да се повећа на 75.000 евра.

Говорећи о томе у шта би они који имају новац могли да га уложе, Ђукановић је навео да инвеститори у кризним временима чекају да се ствари "сломе" и ударе о дно па онда купују јефтино, са идејом да када се све окрене то и продају.

"Тако раде велики инвеститори, а није исто да ли је неко професионални инвеститор, односно има ли екстра капитала са стране или је реч о обичним грађанима. Код нас су некретнине традиционално место где људи "паркирају" новац, а ја мислим да то није најефикаснији начин", рекао је он.

Што се тиче куповине злата, навео је да је злато традиционално заштита у инфлаторним верменима али да он никада не би имао више од пет одсто портфолија у овом племенитом металу, док улагање у криптовалуте не би препоручио, а посебно не обичним грађанима.

"Криптовалуте никако, оне су чиста шпекулација. Људи са доста новца и могу да ставе одређену количину пара у криптовалуте, али обичном грађанству не саветујем да ставе новац у криптовалуте. Ставити сав новац тамо значи озбиљно ризиковати своју будућност", оценио је Ђукановић.

Када је реч о улагању у акције на берзама, саговорник Тан‌југа је рекао да је ово инвестирање на Западу традиционално најрационалнињи начин.

Истина и најпасивнији, али и доноси највећи приход на дуге стазе. 

EUR/RSD 117.2782
Најновије вести