Ђорђевић: Биће објављена листа послодаваца који крше закон

БЕОГРАД: Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић поново је апеловао на послодавце да не отпуштају раднике док је на снази ванредно стање и најавио да ће бити објављена листа свих оних који су незаконито дали отказ запосленима.
zoran djordjevic
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

"Позивам послодавце да не отпуштаје раднике, да се стрпе јер ово неће довека да траје. Да са једне стране будемо хумани и солидарни, али нажалост такве ствари се дешавају, постоје занимања у којима данас нема посла и ми смо организовали да Национална служба за запошљавање електронским путем прима пријаве свих оних који су остали без посла и да на тај начин остваре право на надокнаду која им припада", рекао је Ђорђевић гостујући на ТВ Пинк.

Према његовим речима, прецизније информације имаће 23. марта када крене онлине пријава, мада већ имају пријаве радника због отпуштања.

"Инспекторат рада ће на основу пријава проверавати где су радници отпуштени, а да није у складу са закон и предузимати мере. Постоје законски видови како да се рад доведе у законски оквир, плаћено одсуство, сменски рад, рад од куће, али радници не могу да буду послати на неплаћено, уколико се не сложе са тим".

Како је рекао Ђорђевић, прекид рада мора да буде споразуман, без обзира да ли су у питању стално запослени или људи који раде на уговоре.

"Не можемо да реагујемо појединачно, да ли је неко законито или незаконито добио отказ, евидентираћемо га у Националној служби, а кад ово све прође, за месец-два предузећемо све према тим послодавцима и биће објављена листа свих оних који крше закон и биће евидентирани".

Ђорђевић је апеловао на све оне који су самоизолацији да узму решење од Министарства или МУП-а, да имају папир, што због злоупотребе оних који не желе да раде, што због тога да то послодавци не би могли да да злоупотребе и правно гледано буду у праву и дају отказ.

Када су у питању примедбе грађана да поште нису хтеле да исплаћују новац, Ђорђевић је навео да су се у поштама плашили да ће велики број људи у експозитурама угрозити своје и здравље њихових запослених, али да данас имају састанак и да ће се све то решити.

"Исто важи и за пензије. Имамо пар модела, презентоваћемо Влади и Кризном штабу и видећемо који ћемо да применимо. Основни задатак је да све буде безбедно и да људи остваре своја права. Такође, биће исплаћена и разлика за војне инвалиде, само чекамо да неке општине још полају податке и молим их да то ураде што пре, да не иде на "њихову душу".

Оно што је најважније, поручио је, јесте да пара има и да нико неће остати ускраћен"

Министар је рекао да 23. марта има састанак са једном великом компанијом, за коју су стигле примедбе да не штити адекватно своје раднике и да ће понудити помоћ.

"Грађани могу да се за сваки проблем јаве на друштвемним мрежама, на свако питање ћу одговорити или проследити надлежнима. Вајбер канал имам за комуникацију са геронтолошким центрима, а 23, марта се отвара и посебан Вајбер канал Министарства, где ће грађани моћи да се пријаве и да добијају све информације", поручио је Ђорђевић.

 

EUR/RSD 117.5923
Најновије вести