Ђоковић са званичницима града Бејхај кинеске Покрајине Гуангси

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, састао се са члановима делегације града Бејхај, кинеске Покрајине Гуангси, НР Кина, која борави у радној посети Републици Србији.
Đoković sa zvaničnicima grada Bejhaj kineske Pokrajine Guangsi Foto: Pokrajinska vlada
Фото: Ђоковић са званичницима града Бејхај кинеске Покрајине Гуангси Фото: Покрајинска влада

Сама посета је од изузетног значаја, а циљ је упознавање делегације са АП Војводином, ресорима привреде, туризма и трговине, пољопривредним и инвестиционим потенцијалима, као и капиталним пројектима у оквиру ових области.

Намера челника овог кинеског града, који први пут бораве у нашој земљи, је повезивање са стратешким локалним самоуправама, попут Бачке Паланке, при чему би се оснажиле постојеће пријатељске, традиционалне и пословне везе и изградили мостови између Србије и града Бејхај.

Приликом сусрета потпредседник Ђоковић је нагласио да поред добрих политичких односа двеју земаља, пријатељство између Републике Србије и НР Кине је вишевековно.

"Праћени сличним историјским околностима, ми смо судбински везани, а наша земља је препозната као једна од стратешких земаља у пројекту "Један појас, један пут". Стога је наш задатак да продубљујемо, поспешујемо и чувамо пријатељске и братске односе са Кином. Наставићемо да пружамо подршку свим кинеским грађанима који живе у нашој земљи, сваком вашем културном и привредном пројекту који започнете у Бачкој Паланци, АП Војводини и Републици Србији", рекао је Ђоковић, честитајући члановима делегације предстојећи Дан Народноослободилачке армије НР Кине.

Фото: Ђоковић са званичницима града Бејхај кинеске Покрајине Гуангси Фото: Покрајинска влада

Извршни потпредседник Сталног одбора Бејхај Општинског народног конгреса, Ву Гуохуи, посебно је истакао значај повезивања, размене знања и искустава са Покрајинском владом и Покрајинским секретаријатом за привреду и туризам, како би унапредили сваки аспект сарадње, почев од трговине, па све до реализације пројекта "Један појас, један пут", који представља својеврстан поклон НР Кине свету. Он је присутне упознао и са чињеницом да је град Бејхај све отворенији ка светским тржиштима, посебно у погледу туризма. Туристима су већ добро познате микро дестинације попут њихове "Златне плаже", преко културно-историјских знаменитости, али и манифестација које славе њихове обичаје. Сама Покрајина Гуангси је једна од најзначајнијих кинеских покрајина, са израженим културолошким развојем и привредно – технолошким напретком.

Фото: Ву Гуохуи и Иван Ђоковић Фото: Покрајинска влада

Сусрету су присуствовали и генерални секретар, Чао Вен, директор Канцеларије за истраживање, Хе Ђалинг, председавајући Сталног одбора народног конгреса Округа Хепу, Шен Детанг, председавајући Сталног комитета Народног конгреса Дистрикта Хаиченг, Зенг Веи, заменица директора Канцеларије, Народна асоцијација за пријатељство са страним земљама Града Бејхај, Тен Мин, као и остали сарадници из градске управе града Бејхај и његових округа.

Долазак делегације је уприличен у сарадњи са Асоцијацијом кинеских привредника Војводине и Асоцијацијом грађана града Лишуи Покрајине Џеђанг у Републици Србији.

EUR/RSD 117.4055
Најновије вести