Дојче веле: Ко више инвестира у Србију - Кина или ЕУ

БОН: Немачка фондација Бертелсман објавила је студију под насловом "Колико Запад инвестира дуж кинеског Новог пута свиле", која је показала да западне земље не заостају за Кином када је реч о инвестирању у поменутом појасу.
z
Фото: Youtube Printscreen

Према истраживању, између 2013. и 2017. године земље Запада у државама које су на Путу свиле инвестирале су укупно 290 милијарди долара, док је Кина у истом периоду уложила око 285 милијарди. 

Даља анализа показала је да је за већину наведених држава улагање са Запада било чак важније него кинеске инвестиције, преноси Дојче веле позивајући се на ДПА. 

Када се ради о Србији, ту Бертелсман такође наводи да су западне инвестиције у поменутом периоду износиле нешто мање од 10 милијарди долара, као и да се Србија налази у групи земаља у којима ЕУ инвестира више од Кине.

Фондација даље наводи да је један од разлога за такав развој ситуације то што је ангажовање Кине тренутно далеко иза најава из Пекинга и да су се ове године инвестиције битно смањиле у односу на 2016. или 2017. годину, док су инвестиције са Запада врло константне.

Како се наводи, Европска унија и Немачка би могли да сопствене институције, технологије, пословне моделе и системе вредности у много већој мери него сада презентирају као алтернативу за кинеску понуду и да из те понуде извуку много већу "јавну и дипломатску корист" него што је то тренутно случај. 

Такође, ЕУ би тако могла да у земљама поменутог појаса буде неко ко поставља стандарде којих би потом требало да се придржавају и кинески инвеститори.

Ипак, на крају студије Бертелсман наводи и да је кинеско ангажовање, када се мери по релативној економској снази, "3,7 пута веће од западног", што би значило и да би Европска унија могла и да појача своје активности међу земљама убрзаног економског развоја. 

Bazerdzan
03.09.2019 • 21:49
Jedna velika razlika je u tome sto Kina zapravo ne investira nego finansira i uz to naseljava svoje gradjane u zemljama pojasa, dok zemlje EU uglavnom investiraju ali i namecu standarde koji za posledicu imaju odliv stanovnistva prema zemljama EU. Sjajan trend za zemlje pojasa
EUR/RSD 117.5937
Најновије вести