Дјуков: Безусловно настављамо с развојем НИС-а

БЕОГРАД: Први човек Гаспром њефта, већинског власника НИС-а, Александар Дјуков најављује нове инвестиције у ту компанију и додаје да ће НИС завршити са приближно истим обимом производње као прошле године.
d
Фото: Gaspromnjeft

Ми безусловно настављамо с развојем НИС-а. Пројекат дубоке прераде неће бити и последњи. Активно радимо на даљој модернизацији прерађивачких капацитета у Рафинерији у Панчеву, настављамо и да инвестирамо у истраживање и производњу нафте и гаса, малопродају, као и јако важан правац развоја НИС-а. Управо овде, на суседној локацији, на плацу панчевачке Рафинерије, завршава се изградња термоелектране-топлане која ће производити електричну и топлотну енергију. План је да ту термоелектрану-топлану пустимо у рад у другом кварталу следеће године. То је пројекат који реализујемо у сарадњи с компанијом ''Гаспром енергохолдинг, истакао је Александар Дјуков за РТС.

Он је додао и да је памдемија корона вируса донела глобалну економску кризу, што се веома одражава на рад нафтно-гасних и енергетских компанија које бележе губитке и отпуштају раднике, и смањује се производња и прерада нафте, а посебно инвестиције.

Када је реч о НИС-у, важно је истаћи да је компанија с пуно енергије и на време одреаговала на дешавања на тржишту и ову годину која је изузетно компликована, НИС ће завршити с приближно истим обимом производње као прошле године, рекао је Дјуков.

Прерада нафте је већа, а када је реч о промету нафтних деривата у малопродаји, смањено је свега три одсто у поређењу с прошлом годином.

Ове године је дошло до значајног смањења потражње и промета у малопродаји, али управо ово незнатно смањење указује нам да смо успели да нивелишемо ефекте тржишта. Важно је да је упркос овој ситуацији НИС успео да очува број запослених. Није било никаквих кадровских смањења у компанији, каже Дјуков.

Он је рекао да је Русија узела учешће у оквиру нових договора унутар ОПЕК плус и као резултат тих договора смањена је производња.

Као последицу глобалних дешавања, имали смо двојни ударац на руске компаније - с једне стране дошло је до смањења цена, с друге стране, били смо принуђени да смањимо обиме производње. Упркос томе, компанија Гаспром њефт представља пример ефикасности на тржишту и не тако давно, ми смо резимирали резултате рада за девет месеци текуће године. Оно што је важно - за разлику од многих других компанија, ми смо у тих девет месеци имали добит, наглашава Дјуков.

"Гаспром њефт" је постао већински власник НИС-а 2009. НИС је данас један од највећих српских извозника и највише доприноси буџету Србије.

EUR/RSD 117.5762
Најновије вести