Ђедовић и Жиофре о енергетској безбедности

БЕОГРАД: Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је данас са шефом Делегације Европске уније у Србији Емануелеом Жиофреом о енергетској безбедности Србије, гасној диверсификацији, пројектима у области енергетске ефикасности и подршци Европске уније енергетском сектору Србије.
1
Фото: Танјуг/МРЕ/Зоран Петровић

Ђедовић је истакла да је Србија у условима светске енергетске кризе захвална Европској унији на доношењу хитног пакета помоћи нашој земљи у износу од 165 милиона евра намењених за сигурније снабдевање енергентима. Европска унија је важан партнер Србије у области енергетске транзиције.

Према њеним речима, заједно радимо на пројекту изградње гасне интерконекције између Србије и Бугарске, која ће дати допринос повећању енергетске сигурности и омогућити диверсификацију рута и добављача гаса.

Ђедовић је подсетила да Министарство веома ангажовано ради на изради стратешких докумената у енергетици, који ће подстаћи нове инвестиције у области обновљивих извора енергије, а са циљем смањења загађења и борбе против климатских промена.

Амбасадор Жиофре је истакао да је ЕУ посвећена подршци Србији као земљи кандидату за чланство у Европској унији на њеном путу ка достизању карбонске неутралности у борби против климатских промена и да ће подржати Србију да спроведе своју енергетску транзицију и да осигура енергетску безбедност.

"Наставићемо да пружамо подршку Србији у процесу енергетске транзиције и пројектима који ће унапредити сигурност снабдевања и диверсификацију извора", поручио је Жиофре.

EUR/RSD 117.3380
Најновије вести