Ђедовић и Тјурдењев: И после 5. децембра довољно нафте

БЕОГРАД: Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговала је данас са генералним директором Нафтне индустрије Србије Кирилом Тјурдењевим, о снабдевању домаћег тржишта нафтом и нафтним дериватима.
с
Фото: FOTO TANJUG/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ ZORAN PETROVIC/bs

Ђедовић је поручила да је за ресорно Министарство и Владу Србије најважније да је обезбеђено сигурно снабдевање домаћег тржишта нафтним дериватима, као и довољне количине сирове нафте за несметан рад рафинерије у Панчеву, саопштено је из Министарства.

"После 5. децембра, кад ступа на снагу осми пакет санкција ЕУ према Руској Федерацији, обезбеђено је несметано допремање свих типова нафте које су доступне на слободном тржишту, чиме ће се задржати сигурност снабдевања панчевачке рафинерије. Значајна количина нафте коју увозимо није са територија земаља под санкцијама. Најважније је да, без обзира на енергетску кризу са којом се бори читава Европа, грађани могу да рачунају на неометано снабдевање свим нафтним дериватима”, навела је Ђедовић.

Генерални директор НИС-а честитао је министарки на именовању и нагласио да НИС, као друштвено одговорна компанија, у потпуности разуме приоритете и непредвидиве околности у којима се нафтна индустрија налази у овом тренутку на светском нивоу.

"Захваљујући правовременом планирању, НИС је обезбедио довољне количине нафте за панчевачку рафинерију и после 5. децембра. Рафинерија ће наставити да ради максималним капацитетом, а нафте и нафтних деривата ће бити довољно. У наредној години планирамо инвестиције у обновљиве изворе енергије, као и наставак наших друштвено одговорних пројеката“, нагласио је Тјурдењев.

Једна од тема састанка била је и рад ТЕ-ТО Панчево, снаге око 200 мегавата, која доприноси стабилном снабдевању електричном енергијом грађана и привреде кроз производњу топлотне и електричне енергије. уз високи степен искоришћења природног гаса као енергента.

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести