Чадеж: Императив мора бити насатавк убрзане дигитализације

БЕОГРАД: Пандемија је погурала и убрзала дигиталну трансформацију компанија које су, суочивши се са изазовима у новим околностима, на овом плану за неколико месеци прескочиле пет година, каже председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж и поручује да императив мора бити наставак убрзане дигитализације.
  Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež  Foto:Tanjug/video
Фото: Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж Фото:Танјуг/видео

Ми већ данас, захваљујући глобалној здравственој кризи, када је реч о дигиталном пословању живимо и радимо као да је 2025. година. Наш императив мора да буде даље јачање дигиталних сервиса и платформи посебно оних посвећених малим и средњим предузећима и предузетницима, рекао Чадеж на видео седници Одбора за јединствено тржиште Еврокоморе.

Пандемија је, по речима Чадежа, иначе копредседавајућег овог одбора, погурала и толико убрзала дигиталну трансформацију наших компанија, које су, суочивши се са изазовима у новим околностима, на овом плану за неколико месеци прескочиле пет година.

Да би се тренд убрзане дигитализације наставио, компанијама ће бити потребна наша помоћ, а опстанак и даљи развој комора зависиће колико успешно својим сервисима будемо одговорили потребама својих чланица, подршком у конкретним пословима али и ангажовањем на заокруживању прописа и поједностављивању бирократских процедура, указао је Чадеж, каже се у саопштењу ПКС.

Подсећа да је успешна реализација заједничких пројеката у оквиру Еврокоморе, посвећених дигитализацији, као што је Дигипилот, показала да су редовни секторски и експертски састанци најбржи и најефикаснији начин да се дође до конкретних решења потребних привреди.

Истичући да је већина привредних комора дигитализовала своје сервисе, председник ПКС је предложио да се у јуну организује округли сто посвећен развоју нових дигиталних услуга и платформи са циљем да се размене искуства и креирају нова решења која ће помоћи компанијама да развијају своје бизнисе, наставе или почну дигиталну трансформацију.

На данашњем састанку Одбора за јединствено тржиште Еврокоморе усвојен је Предлог развоја дигиталних услуга који се фокусира на едукацију и обуке за компаније како би успешно дигитализовале пословање, смањење бирократије кроз јачање онлајн сервиса, оснивање иновативних хабова, као и ИТ безбедност.

Учесници састанка, представници Еврокоморе и Европске комисије, сагласни су да је пандемија Ковид 19 пред велике изазове ставила целу ЕУ, европску економију и јединствено тржиште које, како су истакли, треба да буде у фокусу и након кризе, растерећено од превише администрације, закључује се у саопштењу ПКС.

Славиша
04.06.2020 • 06:54
Паралелно са развојем дигитализације,треба ићи и са подизањем пољ.комбината у читавој Србији,а посебно то треба урадити,и то ургентно у Војводини.Све велике пољ.комбинате који су мафијашким и пљачкашком приватизацијом уништени и покрадени,а данас се неки још налазе у стечајном поступку,држава под хитно да стави под своју ингеренцију и да стави те комбинате на ноге.Уједно са тим поступком,држава би повратила живот у многа села,јер би млади остајали на селу тј у тим комбинатима,а да не говоримо о перспективи и саме државе кроз извоз хране и пољопривредних производа.
EUR/RSD 117.5900
Најновије вести