Брнабић: Најмање три компаније заинтересоване за РТБ Бор

МАЈДАНПЕК: Најмање три компаније су до сада на тендеру показале заинтересованост за стратешко партнерство у РТБ-у Бор, изјавила је премијерка Ана Брнабић у Мајданпеку.
RTB Bor/Tanjug
Фото: Tanjug

Премијерка је почела посету општини Мајданпек обиласком Рудника бакра Мајданпек, који је у саставу РТБ -а Бор.

Брнабић је подсетила да рок за понуде истиче 20. августа и рекла да још не може да каже колико је фирми откупило документацију.

Не бих могла о томе да говорим, 20. август није далеко, видећемо још. Да не би могло да буде протумачено као уплитање у тендерске процесе. Имамо за сада најмање три заинтересоване фирме које су, не кажем да су откупиле документацију, али које су показивале заинтересованост и долазиле овде и разговарале са руководством у РТБ-у, навела је Брнабић.

На питање да ли ће држава остати већински власник, рекла је да ће то зависити од самих понуда.

Минимум је да имамо гаранције да ће сви запослени задржати свој посао и да ће најмање улагање бити  350 милиона долара и да ће у наредних  четири до пет година производња  бити повећана  између три и четири пута, онда у зависности од  тога ћемо видети како ће се држава позиционирати у самом власништву, казала је она.

Влада Србије је 18. јула објавила тендер за избор стратешког партнера за Рударско-топионичарски басен „Бор“. 

Тендером се предвиђа новчана докапитализација од 350 милиона америчких долара.

Рок за подношење пријава Министарству привреде је 20. август, а предуслов за њихово разматрање је уплата депозита или достављање банкарске гаранције од милион долара. 

Право на подношење пријаве имају стратешки партнери који се последњих десет година у континуитету баве експлоатацијом бакра и осталих обојених и племенитих метала с приходом од најмање пола милијарде америчких долара у протеклој години.

За приватизациону документацију мора се уплатити накнада од десет хиљада америчких долара.

Стратешки партнер који новчаном докапитализацијом од најмање 350 милиона долара постаје власник удела у РТБ-у Бор, према условима, може бити домаће или страно правно лице, али и конзорцијум настао удруживањем домаћих и/или страних лица ради стратешког партнерства.


Имамо све више рудних налазижишта

Премијерка је изјавила данас да Србија има све више рудних налазишта захваљујући странима компанијама које врше геолошка истраживања, као и да држава жели да што више рудног богатства или производње остане у Србији.

На коментар новинара и питање да ових дана покушава да се откупи истражно право у налазишту Чукару Пеки код Бора и да ли постоји неки механизам да се држава заштити по питању великих налазишта као што је то, Брнабић је рекла да држава има сталан контакт с тим компанијама и да покушава да извуче највише за нашу земљу.

Било шта сада да променимо у том смислу, да узмемо већинско власиштво над тим резервама... то би била нека врста национализације. И то не би било лоше само за те компаније већ и за све инвестиције у Србији, зато што не би постојала више никаква заштита инвеститора, како страних тако и домаћих. Тако да то не долази у обзир. Радимо од почетка с тим компанијама, да што већи део рудног богатства или производње остане у Србији.

Брнабић каже да држава тражи од тих компанија да примењују највише међународне стандарде, као и да што више остане у нашој земљи, у смислу проиводње полупроизвода или финалних производа и да се онда тако извози са додатном вредношћу.

Да Србија постане конкуретнија, одговорно се понашамо према томе и задовољна сам што имамо Србију која је повољно пословно окружење. Имамо зато све већа налазишта, велике стране компаније се осећају сигурно да послују у Србији и то ће нам помоћи да дођемо до пет одсто учешћа рударства у БДП-у. То ће бити значајно за квалитет живота грађана у целој Србији, нагласила је премијерка.

Прелиминарне анализе које спроводи Ракита Експлорејшн код Бора показују да у зони Чукару Пеки има преко 2,6 одсто бакра по тони и чак 1,7 грама злата, што оправдава 630 милиона долара колико се планира да се уложи у нови рудник.


Интересовање за РТБ је раније показало 11 компанија из Русије, Кине, Канаде, Турске и казахстанско-европски конзорцијум које су у протеклих годину дана потписале уговор о поверљивости и које су радиле „Дју дилиџенс“.

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести