Брнабић: Циљ је економија заснована на знању и иновацијама

ВАЉЕВО: Од економије засноване на инвестицијама морамо закорачити у економију засновану на знању и иновацијама, изјавила је данас председница Владе Србије Ана Брнабић и додала да је Србија више није друштво јефтине радне снаге.
Brnabic u Petnici/Fonet
Фото: FoNet

"Економија засована на иновацијама је економија у којој се не такмичимо по јефтиној радној снази, субвенцијама... него по томе колико се ослањамо на сопствене ресурсе", рекла је Бранбић на конференцији "Корак у науку" која се по 16. пут одржава у истраживачкој станици Петница.

Она је додала да није сигурна да ће се тај циљ остварити у мандату ове владе, али да ова влада има обавезу да то започне како би га следећа завршила.

"Ако ми ово данас не започнемо онда смо изгубили воз, изгубили смо прикључак и ниједна следећа влада то неће успети да уради зато што ће већ бити касно", нагласила је Брнабић.

Она је додала да је Влада Србије ту да подржи младе, талентоване људе попут младих у Петници како би се Србија што брже модернизовала.

Образовање је, додаје, приоритет Владе Србије јер је улагање у образовање улагање у будућност.

Влада кроз Фонд за младе таленте улаже у талентоване средњошколце и студенте, рекла је она и подсетила да је од 2008. године стипендирано 23.000 ученика и студената са 5,6 милијарди динара.

На конференцији "Корак у науку" представљени су резултати истраживачких пројеката 140 полазника летњих програма истраживачке станице Петница.

Директор Петнице Вигор Мајић подсетио је да је Петница основана пре 35 година и да је почела са радом у старој сеоској школи, без учила и научних инструмената.

Он је додао да су презентовани пројекти продукт идеја младих средњошколаца.

"Започети посао довели сте до краја. То је важна и велика ствар", нагласио је Мајић.

EUR/RSD 118.2412
Најновије вести