Блумберг: И Србија на ЕУ "црној листи" пореских рајева?

ЊУЈОРК/БРИСЕЛ: Европска унија би могла већ следећег месеца да стави Турску на "црну листу" пореских уточишта, а у нацрту предлога за проширење листе налази се још 36 земаља, међу којима и Србија, Јерменија, Кукова острва..., преноси агенција "Блумберг", наводећи да је имала увид у та документа.

Радна група ЕУ, која је имала задатак да изврши анализу "не-кооперативних власти надлежних за пореска питања" закључила је да турске активности на решавању проблема транспарентности и укидања режима пореских повластица за сада "нису довољне", рекли су људи упознати са догађањем и поверљивим документима, која је видео и "Блумберг". 

Такозвана Група за кодекс понашања могла би да препоручи министрима финансија ЕУ да 5. децембра додају на "црну листу" државе које се нису одговориле захтевима, додаје се у тексту.

"Чак 36 земаља могло би да буде укључено (на листу) према нацрту збирне табеле од 21. новембра, у коју је ''Блумберг'' имао увид, укључујући Србију, Јерменију, Кукова острва, Маршалова острва, Панаму и Тунис", наводи њујоршка агенција.

Земље ЕУ су подељене око тога да ли би требало да користе финансијске санкције против не-кооперативних држава, а укључивање на "црну листу" може да уруши репутацију Турске и да појача притисак на европске компаније да се уздрже од инвестиција у ту земљу, наводи њујоршка агенција. 

Неколико држава, укључујући и Француску, подржавају казнене мере, као што је искључивање тих земаља са међународног финансијског тржишта, мада никаква одлука није донета.

Амбасадори који представљају државе ЕУ требало би да разговарају о предложеној листи пре састанка министара финансија. 

Седам карипских држава добило је додатни рок до фебруара да испуни обавезе због штете коју су претрпеле од најновијих урагана, док су британске територије, међу којима су острва Гернзи, Мен и Џерзи, добили прелазну оцену. 

Анализом су биле обухваћене 92 јурисдикције, а очекује се да ће листа континуирано бити ажурирана, пише "Блумберг".

Света
23.11.2017 • 21:21
Имајући у виду плате државних службеника, пшремијера, министара, председника државе а такође и просечне зараде у Србији очито је да су се многи обогатили на нелегалан начин. Ту такође можемо уврстити и дијаспору јер и они немају толико велике зараде да могу куповати фабрике по Србији. Не треба заборавити да су већина предузећа и фабрика приватизована пре 2000 године дељењем акција радницима а да сада радници не могу добити дивиденде ни из стечајне масе. Да је прање новца у току на Балкану показују тајкуни који су у спрези из свих бивших југословенских република а да је жртва народ који је остао без имовине и без накнаде за отету имовину. Нико не пита шта је са одмарилиштима, становима нити са другом покретном и непокретном имовином која је из Србије остала у Словенију, Хрватску, Црну гору.... Где је сав тај новац пропао него прањем у туђе џепове. Како су се обогатили шиптари када нису имали ни за ручак а сада купују по читавој Европи... Има много криминала које Европа толерише јер су и тамо поткупљиви службеници као у Бијафри.-..
EUR/RSD 118.2412
Најновије вести