Биткоин узлетео након одлуке Ел Салвадора о легализацији

ЊУЈОРК: Биткоин је скочио данас за 13 процената након што је Ел Салвадор донео закон којим је ова дигитална валута постала законито средство плаћања у тој земљи.
bitkoin, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

Најстарија светска криптовалута је скочила на раном јутарњем трговању, око 4:48 часова по источноамеричком времену, за више од 13 одсто на ниво изнад 37.000 долара, а касније током преподневног трговања се спустила на 36.435,96 долара, према подацима КоинДеска, извештава ЦНБЦ.

Ипак, биткоин је и даље знатно испод рекордног нивоа од 64.829,14 долара, који је достигнут у априлу.

Парламент централноамеричке државе Ел Салвадор је у среду узвојио закон којим је биткоин постао легално средство плаћања. То значи да се, између осталог, цене у тој земљи сада могу исказивати у биткоинима, и да се пореске обавезе и доприноси могу плаћати у тој дигиталној валути.

Присталице биткоина, који већ дуже гледају на овај дигитални новчић као на одрживу алтернативу званичним националнним валутама, поздравили су потез Ел Салвадора, наводи америчка тв станица.

Ова држава је склопила партнерство са компанијом за дигиталне новчанике Страјк у вези са успостављањем савремене финансијске инфраструктуре у Ел Салвадору коришћењем технологије биткоина.

Друге криптовалуте, укључујући етер и XРП, такође су ојачале данас.

photoivek
11.06.2021 • 08:09
Ovo je sve deo korekcije cene. Ipak je u roku od par meseci skočio sa 20K$ na 60K$ pa je sada na redu stabilizacija. Ko ga je kupio za bilo koji manji iznos od 30K$ (odnosno da je ranije kupljen) još uvek je na dobitku....
Bacite pogled takođe na Pi Network na google play/app store (pozvao vas "photoivek"). Buduća kriptovaluta koja bi trebala neku vrednost da dobije krajem godina, a trenutno se sakuplja besplatno na pametnom telefonu. Ima preko 18 miliona korisnika i taj broj konstantno raste….
EUR/RSD 117.3358
Најновије вести