Бесповратно 150.000 евра иновативним и "зеленим" фирмама 

БЕОГРАД: Десет компанија добило је данас ваучере за бесповратна средства у укупном износу од 150.000 евра у програму који је покренуо ЕБРД за иновације у малим и средњим предузећима у области "зелених" технологија и ефикасности употребе ресурса.
goran trivan, tanjug video
Фото: Горан Триван, фото: Танјуг (Видео)

Компаније “Есенса”, “Авалон партнерс”, “НС Концепт”, “Gomma Line”, “Energia gas and power”, “Дорадо”, “Muvaround”, “Догама”, “PG MArko Carnic” и “Биофор Систем” представиле су најбоље пројекте од 80, колико је приспело, и те компаније сарађиваће и са домаћим истраживачко-развојним организацијама на пројектима који могу бити кофинансирани иновационим ваучерима вредности до 20.000 евра.

Практично сви пројекти су имали добру иновациону и технолошку вредност, рекао је на додели ваучера министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић и истакао да је укупна вредност од 150.000 евра у првом “колу”, али да је још важније да убрзо креће ново “коло” и захвалио на томе “пријатељима из ЕБРД и свим њиховим партнерима.

“Повезивање науке, истраживачких организација са малим средњим предузећима један је од кључних приоритета владе", рекао је министар те поручио да свака подршка њиховом начину рада представља корист за све. 

Министар је рекао и да је у овој години Влада Србије за иновације издвојила пет пута више новца него 2017. те да раст од 500 одсто средстава за иновације заиста показује опредељеност да се развија економија заснована на знањима, иновацијама, а чему је, каже, Србија заиста богата.

"Посебан аспект који мислим да је од изузетног значаја у овом конкурсу је зелени део, али баш тај сегмент од кључне је важности, јер један од то значајно за развој економије не само на Балкану, него у целој Европи", рекао је Поповић.

Министар заштите животне средине Горан Триван рекао је да “не може да замисли” бољу симбиозу памети и логике од те две речи које су садржане и у конкурсу ЕБРД, а то су - зелени и иновациони. 

“Сасвим искрено, без обзира на посао који радим, не видим шта би у светским оквирима могло бити важније од примене иновација у животној средини или примене животне средине у иновацијама. Време у коме живимо време је животне средине и истовремено - иновација. Живимо у времену технолошких револуција за које дубоко верујем да ће најдубље променити свет, али оно што не треба да промени свет заправо је брига о животној средини и заштити животне средине", рекао је Триван.

Ако будемо умели да мислимо, сматра министар, онда ћемо у земљи, која, како каже, заостаје за развијеним земљама запада у области екологије најмање 25 година, моћи да прескочимо добар део година, захваљујући памети и иновацијама. 

“Оно што нам недостаје најчешће је финансијска помоћ и желим да споменем ЕБРД, која је носилац и финансијске помоћи и идеја. Хвала на пласирању идеја и предлагању пута којим Србија треба и може да иде у правцу социјалног развоја и то је у нашем најбољем интересу”, рекао је Триван.

Неки од одобрених пројеката конкурса Европске банке за обнову и развој, који подржавају Влада Аустрије и Централно-европска иницијатива, развијаће одрживу и прецизну пољопривреду, посебно важну за српску привреду, те ће тако, на пример, Институт БиоСенсе тестирати свој иновативни систем за наводњавање у пољопривредном газдинству Марка Чарнића који је велики произвођач шаргарепа у Србији.

Систем за наводњавање је “паметан”, односно користи сателитске снимке, мапе замљишта, моделе временске прогнозе и мерења са бежичних сензора, како би одредио оптимално време и трајање наводњавања, што би требало да повећа принос и уједно значајно смањи потрошњу воде. 

Неколико других пројеката намењено је унапређењу управљања отпадом тако што би се отпадна пластика, стакло и експандирани стиропор користили за производњу новог грађевинског материјала.

Догађају су присуствовали директор ЕВРД у Србији Данијел Берг и директор тима за енергетску ефикасност и климатске промене ЕБРД Тери Мек Калион.

EUR/RSD 118.4426
Најновије вести