Антић: До 2020. из обновљивих извора 600 мегавата струје

БЕОГРАД: Србија ће до 2020. године имати око 600 мегавата струје из обновљивих извора енергије, изјавио је данас министар енергетике Александар Антић.
aleksandar antic
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Антић је на отварању друог међународног Зеленог форума "Електропривреде и зелена енергија", рекао да ће око 500 мегавата бити из енергије ветра, а око 100 мегавата из хидро сектора и биомасе.
"Тако ћемо имати око две трећине инвестиција у обновљивим изворима енергије - 600 мегавата и трећину - око 350 мегавата (Костолац Б3) из сектора угља", навео је Антић додајући да је то порука у ком правцу Србија иде.

Антић је казао да ће у септембру бити потписан и уговор са конзорцијумом на челу са Мицубишијем за изградњу постројења за одсумпоравње у ТЕНТ А, као и да је вредност тог пројекта око 200 милиона долара.
Влада је у направила крупне кораке када је реч о обновљивим изворима енергије.

"У септембру ћемо пребацити првих 100 мегавата из обновљивих извора енергије и настављамо још интензивније да дајемо подршку компанијама и појединцима који у то желе да инвестирају", навео је Антић.
Према његовим речима, на данашњи дан на мрежи имамо имамо 205 електрана са 97,5 мегавата из обновљивих извора.

"То се убрзава и све више ћемо имати таквих објеката. У септембру ћемо имати трећи ветропарк МАЛИБУНАР код Алибунара који ће са својих осам мегавата пребацити на више од 100 мегавата из обновљивих извора. У 2018. ћемо имати на мрежи још 110 мегавата из ветра, пројекти Алибунар и Кошава, а 2019. још 262 мегавата - пројекти Ковачица и Чибук. Надам се да ће се и за пројекат Пландиште са својих 102 мегавата врло брзо министарству доставити очекивана динамика", навео је министар.

До сада је Србија на изградњу електрофилера и денитрификацијј потрошил око 200 милона евра
"Сваки наш блок који планирамо да градимо после 2023. године имаће електрофилтер и систем за одсумпоравање и дентрификацију и биће реконструисан да му се повећава ефикасност", каже Антић.

Србија је направила и озбиљан искорак у промоцији биомасе, али мора могно више да користи  тај потенцијал.
Имамо потенцијал обновљивих извора енергије од 5,6 милиона тона еквивалентне нафте на годишњем нивоу, а из биомасе је 3,3 милиона или око 60 одсто. 
Антић је додао да се врше и значајна истраживања о коришћењу геотермалне енергије.

Каже да се често обновљива енергија назива као алтернативнна, што је то погрешна формулација.
"Обновљиви извори немају алтернативу и без икакве  дилеме су су будуцност и то морамо да радимо, то је наша  обавеза према генерацијама које долазе и то ће бити наш периоритет, на првом месту", нагласио је министар.

Наводи и да је  у плану и увођење зелених сертификата  са ознаком да је нешто из обновљивих извора енергије и то ће на тржишу  без икакве дилеме наћи своје место.
Србија би требало, каже Антић, да размишља и о додатним хидро капациатетима и о гасној електрани која би била подршка систему.

Са друге стране, Србија ће искористити и све своје капацитете за угаљ и друге конвенционалне начине производње енергије, додао је Антић.
Међународни зелени форум "Електропривреде и зелена енергија" организује Балканмагазин у сарадњи са ЕПС-ом, под покровитељством Министарства за рударство и енергетику.

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести