Народна банка Србије: Плаћати безготовински

Због ризика од ширења заразе ЦОВИД-19 и ванредног стања, Народна банка Србије организовала је рад у посебним условима којима се обезбеђује несметано обављање и континуитет свих кључних функција, саопштено је јуче.
narodna banka srbije
Фото: Tanjug (video arhiva)

НБС наводи да то укључује несметано обављање платног промета, спровођење монетарних и девизних операција, као и све друге активности којима се омогућава несметано функционисање финансијског система и обављање послова који се тичу остваривања циљева и функција.

У циљу превентивне здравствене заштите грађана док траје ванредно стање неће се одржавати стручне обуке, полагања испита, нити било какве манифестације у организацији Народне банке Србије.

Центар за посетиоце – изложбени простор, Библиотека и Архив Народне банке Србије неће непосредно бити доступни за посетиоце, односно спољне кориснике, а у НБС-у се неће одржавати састанци са странкама – осим по потреби.

Контакти, сарадња и комуникација са странкама одвијаће се електронски и преко видео-конференцијских позива или на сличан, здравствено безбедан начин у мери у којој је то могуће.

НБС препоручује безготовинска плаћања на продајним местима, укључујући и недавно уведеним ЉР кодом, коришћење услуге електронског и мобилног банкарства да би се избегао одлазак у пословне јединице, односно на шалтере.

За консултације или слање документације банкама НБС препоручује електронску пошту, друштвене мреже и услуга банкарских контакт-центара.

Народна банка Србије саопштила је да ће наставити интензивну комуникацију с пословним банкама и осталим пружаоцима финансијских услуга да би се обезбедило одговарајуће управљање оперативним ризицима. 

EUR/RSD 117.5705
Најновије вести